Tanna

Títol original 
Tanna

Llengües Doblada en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Drama romàntic basat en fets reals sobre el poble indígena Tanna, a la república de Vanuatu, un petit país que es troba a la Polinèsia del Pacífic, i centrat en la història de l'amor prohibit que sorgeix entre una jove del poblat que s'enamora del net del cap de la tribu. (filmaffinity.com)

Crítica

'Tanna': l'edèn salvatge

El drama amb voluntat documental dels australians Dean i Butler conjuga l'estricta ficció amb la reflexió sobre una cultura i forma de vida molt diferents

 

En drames ambientats a la Polinèsia i realitzats al Hollywood clàssic, com Ave del paraíso (King Vidor, 1932) i Huracán sobre la isla (John Ford, 1937), assistim a històries d'amor de tall shakespearià emmarcades en sulfuroses natures i volcans en erupció. Encara que Tanna té voluntat documental (rodada en escenaris naturals i amb actors no professionals), hi ha ressons d'aquelles pel·lícules exòtiques de Hollywood: un volcà en què es desenvolupen escenes clau i violentes del relat i la relació amorosa entre dos membres d'un poblat de Vanuatu, al Pacífic Sud, condemnats a no poder estar junts a causa de les estrictes lleis dels clans.

El film dels australians Bentley Dean i Martin Butler baralla bé la premissa etnogràfica i la de l'estricta ficció, partint de fets reals que pertanyen a l'experiència pròpia dels actors que els interpreten. Aquest pòsit de veritat està ben conjugat amb la reflexió sobre una cultura i forma de vida diferent, una mica com va fer Peter Weir en algunes de les seves extraordinàries primeres pel·lícules a Austràlia, on el caràcter fantàstic es barrejava amb l'estudi dels aborígens i la forma com els blancs els tractaven.

A Tanna no apareix l'home blanc. El relat és contemplat al principi des de la perspectiva d'un nen que també es nega a acatar les normes, com farà la parella d'enamorats, mentre es desenvolupa un conflicte trivial, la visió del volcà tenyeix de vermell el verd de la selva i el paradís perdut no és tan edènic com la nostàlgia per aquestes terres meravelloses ens ha fet creure sempre.

Quim Casas – elperiodico.com

Fitxa tècnica

Guió 
Bentley Dean
Martin Butler
John Collee
Fotografia 
Bentley Dean
Intèrprets 
Mungau Dain
Marie Wawa
Marceline Rofit
Albi Nagia
Lingai Kowia
Mikum Tainakou
Durada 
104 min
País 
Austràlia
Gènere 
Ficció / Drama
Aventura
romanç
Música 
Antony Partos
Secció de La Mostra 
La Mostra Educa 
Sessions per a centres educatius