CÀMERES i DRETS

Amb la presència de 

Membres de CIEMEN (des de la sala)
i membres d’OSAD (Ortadogu Sinema Akademisi Dernegi, Acadèmia de Cinema del Pròxim Orient)
des d’Amed (en turc, Diyarbakir), la capital oficiosa del Kurdistan del Nord (Turquia), a través de CINEBAIX.LIVE.

Dia i hora: 
dissabte 13 nov. - 18.30

Projecció de la pel·lícula Bîr (El pou) i d’una sèrie de curtmetratges dels projecte Càmeres i Drets de CIEMEN i OSAD.
 

 

Càmeres i Drets és un projecte sobre cinema i refugi. S’executa a Amed (en turc, Diyarbakir), la capital oficiosa del Kurdistan del Nord (Turquia), on cerca de contribuir a apoderar 30 joves refugiats sirians en l’exercici dels seus drets culturals, econòmics i legals, individuals i col·lectius, tenint en compte les seves necessitats i interessos, amb el cinema com a eina. Els joves participants tenen entre 18 i 23 anys i provenen de Rojava, la zona septentrional de Síria, d’on s’han vist forçats a fugir a causa de la situació de guerra que es viu al país des de 2011. Són persones d’identitat cultural kurda i es concentren sobretot en tres districtes de renda baixa de Diyarbakir: Yenişehir, Sur i Bağlar. El projecte també vol contribuir a la visibilització, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la situació de conflicte i refugi que travessen aquestes persones, de les seves causes, i del procés d’apoderament seguit durant el projecte.

Durant el projecte, s’enregistren tres curtmetratges sobre temàtiques relacionades amb l’experiència d’aquest grup de persones refugiades sirianes, que tenen l’oportunitat de participar en una formació doble: d’una banda, sobre drets legals que els emparen en tant que refugiats en el marc turc i en l’internacional, i de l’altra, sobre tècniques de cinema i producció audiovisual.

El projecte és executat pel CIEMEN conjuntament amb dues entitats kurdes, de desembre 2020 a febrer 2022: l’Acadèmia de Cinema del Pròxim Orient (Ortadogu Sinema Akademisi Dernegi, OSAD) i l’Associació d’Investigació i Seguiment de la Migració a Mesopotàmia (Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği).