Aïcha Macky

Biografia 

Llicenciada en sociologia i apassionada per la imatge, Aicha Macky està en contacte amb el Fòrum Africà del Film Documental (FAFD) de Niamey amb l’objectiu de convertir-se en documentalista.

Comença la seva carrera de cineasta amb el seu primer curtmetratge Moi et ma maigreur (13 min, 2011), on qüestiona la percepció del cos "massa prim" i l’associació que en fa la societat amb malalties com la SIDA.

Obté un màster I en Audiovisual i Documental de Creació i més tard un màster II en Direcció de Documental de Creació a la Universitat Gaston Berger de Saint-Louis del Senegal el 2013 amb la seva pel·lícula Savoir fer le lit que qüestiona els tabús i allò que no es pot dir sobre el tema de l'educació sexual entre mare i filla al Níger (Fòrum Africà del Film Documental de Niamey, Festival de Cinema d'Àfrica d’Angers, Festival de Cinema d'Amiens, Festival de Lausana, Festival de Cinema de Dones de Dakar...). Continua la seva formació a través de pràctiques successives amb Contrechamps i Maggia Images, treballant com a assistent en moltes pel·lícules de ficció i documentals una de les quals és Une journée Avec Alhousseini d’Idi Nouhou.

L’arbre sans fruit és el seu primer llargmetratge documental.

Filmografia

2016 L’arbre sans fruit

2016 Les rêves de Hadjo (curt)

2015 Normes pour qui? (curt)

2015 Le dilemme de Binta (curt)

2013 Savor faire le lit (curt)

2011 Moi et ma maigreur (curt)

Premis

L’arbre sans fruit” premis i seleccions principals

African Movie Academy Awards (AMAA) 2006: Gran Premi a Millor Documental

Festival Internacional de Cinema de Dones de Salé (Marroc) 2006: Gran Premi en la categoria documental

Festival Internacional de Documentals de Khouribga (Marroc) 2006: Premi del Jurat

França
Nigèria
2017
52 minuts
Secció de La Mostra: 

Casada i sense fills, la realitzadora Aïcha Macky i el seu marit s'enfronten a una situació fora del comú a la seva societat. Però a Níger, com arreu, hi ha problemes d'infertilitat. A partir de la seva experiència personal i en un diàleg amb la seva mare morta en donar a llum, la directora explora amb delicadesa els patiments ocults de les dones alhora que trenca amb els tabús. L'espectador camina al costat d’Aïcha a Níger, una dona entre mares.

Estrena a Catalunya

Llengües: Haussa i francès amb subtítols en espanyol