Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina

xbachs

Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina,
de Salah Jamal

Nakba en àrab significa catàstrofe, i és el nom que els palestins han donat a la creació de l’Estat d’Israel de 1948.

A Nakba. 48 relats de vida i resistència a Palestina, Salah Jamal recupera la seva pròpia memòria familiar per recórrer l’evolució de 70 anys de conflicte a Palestina. El desplaçament forçat de la seva família durant la infància, el dia a dia de l’ocupació militar, els tocs de queda, la Guerra dels 6 dies, “l’ajuda” internacional, els debats polítics...

48 relats que exemplifiquen una catàstrofe, però que a la vegada estan impregnats d’escalf i tendresa, fins i tot amb una bona dosi de sàtira i humor negre, en un intent d’allunyar-se del drama que suposa viure sota una ocupació militar permanent, aproximant al lector a unes històries que modificant l’escenari d’una ocupació militar de ben segur es podria fer seves.

Un llibre acompanyat per il·lustracions del dibuixant Miquel Ferreres, en homenatge a totes les famílies palestines que des de la Nakba de 1948 no s’han rendit ni mai es rendiran, i que seguiran sent imprescindibles perquè cap bri d’esperança desaparegui en l’oblit.

QUÈ EN DIUEN? ::

«Ben lluny del país on va néixer, Salah Jamal no ha deixat mai la seva pàtria que és la Memòria que ningú no esborrà. I sap que sense Memòria no hi ha Esperança. Una Memòria a l’engròs i a la menuda, sense escarafalls ni retòriques buides. Sobreviure vol dir estimar els regals més insignificants del dia a dia. “La gent de Nablus creu que regalar flors de gessamí és el més apropiat per mostrar a un ésser estimat afecte i tendresa”.» Ignasi Riera, escriptor i periodista.

«Per a conèixer la realitat de Palestina n’hi ha prou amb llegir aquesta emotiva i sòbria història que a través d’un mosaic de sensacions, vivències –i un fi anàlisi- ens endinsa amb mestria en la vida d’una família nombrosa de Nablus.» Josep Maria Ureta, periodista.

Editorial:   TIGRE DE PAPER EDICIONS