'Zama', l'esperat retorn de Lucrecia Martel definit com una "obra mestra", arriba a CineBaix

zama_lucrecia_martel
17/03/2018

La pel·lícula argentina va guanyar el Premi Especial del Jurat al Festival de Sevilla, i no ha parat de rebre bones crítiques amb una història ambientada al segle XVIII.

El Cicle de Cinema Llatinoamericà no es aliè a les grans pel·lícules que han revolucionat el panorama del continent en els últims anys, i Zama és una d'elles. Durant l'any 2017 va enamorar a la crítica, i va arribar a la cartellera espanyola -tot i que amb una estrena limitada- el passat 19 de gener. CineBaix recupera aquesta joia del cinema argentí, que confirma el talent de la cineastra Lucrecia Martel gairebé una dècada després del seu últim llargmetratge, La mujer rubia. Un esperadíssim retorn per als amants del cinema i pels fans de Martel, que no ha decepcionat: esta pel·lícula és una autèntica proesa cinematogràfica.

Zama ens situa a finals del segle XVII, on coneixem a Don Diego de Zama (Daniel Giménez Cacho), un funcionari de la Corona espanyola enviat a la ciutat d'Asunción, al Paraguai, a fi de cobrir un lloc burocràtic. Deixant enrere la seva família, Don Diego comença una vida solitària en l'espera d'una destinació més prestigiosa. El seu desig és un trasllat a Buenos Aires, en reconeixement dels seus mèrits, però en els anys de pacient espera ho perd tot, fins i tot el seu nom. Quan tot sembla perdut, Zama decideix sumar-se a un grup de soldats a la recerca i captura d'un perillós bandit. Així s'inicia l'acció d'una pel·lícula, basada en la novel·la de Antonio Di Benedetto, que juga a ser una obra d'art pictòric: qualsevol de les seves imatges podria penjar-se de la paret d'un museu. "Un clàssic instantani" i una "obra mestra", com la defineix Manu Yáñez a la revista Fotogramas. "En la seva nova pel·lícula, Martel crea una realitat la bellesa de la qual trastoca la nostra percepció del món", escrivia el crític. "En aquest sentit, Zama és sense dubtes un film traumàtic, una mica salvatge, i probablement la millor pel·lícula dels últims anys", sentenciava. Els crítics ho van tenir clar, i els festivals també: va guanyar el Premi Especial del Jurat al Festival de Sevilla, quatre premis -incloent direcció- al Festival de la Habana i un total de onze nominacions als Premis Ariel.

No enganyarem: no és una pel·lícula fàcil, d'aquelles que Hollywood premiaria als Oscar (tot i que va estar preseleccionada pel premi de parla no anglesa), però suposa una revolució en l'àmbit d'aquell "altre cinema" que tant ens cal. Un cinema alternatiu que tensa les fronteres del que entenem per cinema i confirma que aquest és, sobretot, un art per dret propi.

No et perdis Zama el proper dissabte 17 de març a les 22h!