Com intentar fer justícia després dels abusos del poder a ‘Tunísia: Justice in Transition’
El documental projectat a La Mostra de CineBaix obliga a comparar el cas del país africà amb la transició i la justícia de l’Estat espanyol.
La Mostra de CineBaix dedicada al Cinema de la Mediterrània i del Llevant, va projectar divendres el documental Tunísia: Justice in Transition que tracta d’explicar la situació política i social que està vivint el país nord-africà. Després de veure el documental, el públic va poder compartir reflexions sobre l’actualitat del procés de justícia en transició que han viscut a Tunísia amb un dels seus codirectors, Marc Almodóvar.
El documental explica com les famílies de les víctimes de l’antic govern autoritari de Zine El Abidine Ben Ali busquen justícia després de fer caure el règim a través de la revolució de 2011. Es centra en com el govern postrevolucionari va posar en marxa, el 2014, un programa anomenat Instància de la Veritat i la Dignitat (IVD). El seu objectiu és investigar els abusos que es van fer durant l’etapa política anterior per tal de treure a la llum tot el que va passar i compensar a les víctimes. Tot i això, en haver tornat a canviar el partit que governa, aquesta comissió d’investigació ara està mal vista pel nou govern, que simpatitza amb l’antic règim de Ben Ali, i posa en dubte la seva independència ja que diuen que només serveix per la venjança d’uns quants.
Almodóvar, periodista i codirector del documental, explicava que a Tunísia “han intentat iniciar aquest procés de justícia; un procés que precisament a Espanya no a succeït mai”. També va actualitzar els últims fets que han passat al país com que el govern actual ha pactat finalitzar la tasca de l’IVD aquest 2018, provocant que la comissió no arribi a assolir els objectius per als quals va ser creada, encara que hagin aconseguit fer una desena de judicis. Molts dels espectadors, resignats, es preguntaven com pot ser que la majoria de països amb antics règims dictatorials hagin fet aquestes comissions de veritat i de justícia de transició i aquí no hagi passat.
La realitat actual de Tunísia
El periodista comentava que es pren Tunísia com un bon exemple de les revoltes de la primavera àrab on tothom la compara als països veïns com un cas d’èxit. Tot i això, Almodóvar va fer veure a la gent que “han aconseguit moltes coses, però si escarbes una mica veus que no està tot tan bé”, encara que reconeixia que estan millor que els països del voltant.
I passant la pilota al costat europeu, quan li van preguntar quin és el paper de França, el codirector ho té clar, “a França li va bé el procés de transició sempre i quan els seus interessos no es vegin afectats”. I el mateix passa amb la resta de països de la Unió Europea perquè, com afirmava el mateix Almodóvar, “l’obsessió europea és el control de les fronteres i del mar, si es fan injustícies als països africans perquè no creuïn el mar, Europa mira cap a un altre lloc”.
[Crònica cedida pel Fet a Sant Feliu]
Text: Anna Rovira
Fotografia: Sergi Costa