Tunisia: Justice in Transition

Títol original 
Tunisia: Justice in Transition
Títol en català 
Tunísia: Justícia en Transició

Tunisia: Justice in Transition

Llengües: Àrab amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

La veu colpidora de Latifa, vídua de Kamal Matmati, sindicalista i activista polític assassinat el 1991 en una comissaria de policia de Gabès (Tunísia), obre el documental Tunisia: Justice in Transition, dels periodistes Ricard González i Marc Almodóvar.

La Instància de la Veritat i la Dignitat fou creada el 2014 amb l'objectiu d'investigar els abusos comesos per l'Estat durant les dècades de tirania, revelar la veritat i compensar les víctimes. En l'actualitat, la Comissió no està exempta de controvèrsia a Tunísia i moltes veus crítiques dubten de la seva independència. (iemed.org)

Sobre la pel·lícula

 

La Comissió de la Dignitat i la Veritat és l'òrgan encarregat d'aplicar la justícia transicional a Tunísia. No només ha d'investigar els crims de la dictadura de Ben Ali, sinó també de l'era Bourguiba, que va arrencar el 1956. Els més de 65 mil dossiers rebuts per la Comissió són testimoni d'un traumàtic passat de tortures, assassinats i expropiacions arbitràries. Les seves primeres audiències públiques, retransmeses en directe per televisió pública i en les quals les víctimes han explicat les seves històries, han commocionat bona part del país i han sacsejat aquelles persones amb vincles amb l'antic règim. El camí de la comissió no està sent fàcil, ja que alguns sectors de la societat tunisiana aspiren més aviat a normalitzar el retorn a l'escena política de les figures que van assumir posicions de responsabilitat durant l'antic règim dictatorial. L'ambient s'ha tornat hostil especialment després de la victòria electoral de Nidaa Tunis el 2014.

Aquest documental traça la trajectòria d'aquesta comissió i, en general, del procés de justícia transicional a Tunísia, una experiència única a la regió. L'exitosa culminació dels seus treballs constitueix un dels principals reptes de l'únic procés de transició nascut de les revolucions àrabs que encara no ha sucumbit ni a una guerra civil ni a un cop d'estat involucionista. Amb el fil conductor de les històries de les víctimes de la dictadura, així com també de converses amb alguns dels seus principals actors i responsables polítics, incloent-hi ministres de l'antic règim, aquest documental reflexiona sobre la importància de la cicatrització de les ferides d’un passat traumàtic en el procés  de construcció d’un sistema democràtic.

 

Sala: 
Sala 2
Sala 4

Fitxa tècnica

Guió 
Ricard González i Marc Almodóvar
Intèrprets 
Documental
País 
Espanya
Gènere 
Documental