'Alma mater', 'El Cairo confidencial' i 'El insulto', pel·lícules àrabs a la cartellera de CineBaix

el_insulto_mostra
14/04/2018

Aquests tres guardonats títols van en la línia de la programació de l'apartat àrab de La Mostra de CineBaix. No perdis l'oportunitat de gaudir d'ells!

La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat celebrarà la seva 12a edició el mes vinent de novembre, però a la cartellera de CineBaix trobem de tant en tant algunes pel·lícules que ben podrien formar part de la seva programació. Justament, aquest cap de setmana s'ha donat la convivència de tres pel·lícules àrabs que, en els últims mesos, han estat protagonistes a la temporada de premis, estrenades a les sales comercials espanyoles i postulades com potencials seleccions de La Mostra al seu apartat de pel·lícules del Llevant i el Sud de la Mediterrània: Alma mater, de Philippe Van Leeuw, El Cairo confidencial, de Tarik Saleh, i El insulto, de Ziad Doueiri.

Premi del Públic als festivals de Berlín, Copenhague i Sevilla, Alma mater explica la història d'una mare atrapada amb els seus tres fills entre les quatre parets de la seva casa. Es troben a una ciutat assolada per la guerra siriana, i la convivència abans pacífica en aquell edifici assetjat per les bombes i saquejat pels lladres es converteix en una lluita per la supervivència. La claustrofòbia és el motor d'aquesta tensa pel·lícula de producció belga que ha enamorat a milers d'espectadors en tot el món, que es va estrenar en primícia al Cicle de Cinema Asiàtic al mes de gener i que ara torna a CineBaix per recordar-nos que hi ha persones que, a l'altre costat del Mediterrani, estan vivint un infern en vida.

El Cairo confidencial és, en canvi, un retrat social amb un altre filtre cinematogràfic: el del thriller policíac. En ella seguim a un detectiu corrupte que té com a principal objectiu enriquir-se de les desgràcies alienes, en comptes de vetllar pel benestar de la població. Per sort, el personatge viurà una sèrie de circumstàncies que li faran plantejar-se qui és realment. La tensió i suspens del gènere no s'abandonen en aquesta producció sueca, que ho combina amb la crítica social d'El Cairo. Va guanya el premi a Millor Pel·lícula Internacional al Festival de Sundance, i va arrasar més tard a la Seminci (Festival de Valladolid). 

Per últim, tenim a una de les pel·lícules que van estar nominades aquest any a l'Oscar a Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa, que, tot i que no se'l va emportar (el guardó va ser per Una mujer fantástica de Sebastián Lelio), va deixar clar que és una de les millors pel·lícules de l'any. Produïda al Líban, aquest filme explica la història d'un conflicte entre dos homes per una situació insignificant, que acaba convertint-se en una guerra de dimensió política i nacional, reflex dels problemes entre palestins i cristians libanesos. Senzilla, però totalment imprescindible. 

Ja has decidit quina vindràs a veure a CineBaix?