El llibre 'Negreros y esclavos' es presentarà el 27 de maig en el marc del Cicle de Cinema Africà

negreros_y_esclavos_dibujo
17/05/2018

Aquesta publicació col·lectiva sobre l'esclavitud atlàntica als segles XVI-XIX enllaça amb una de les temàtiques principals del cicle. 

A La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, les pel·lícules són el més important. Amb elles podem obrir finestres a noves cultures, històries i maneres de viure i entendre el món, però això no és exclusiu del setè art. La literatura ha estat durant segles, i continua sent avui dia, una font inestimable d'informació i experiències, i a La Mostra no volíem deixar passar l'oportunitat d'enriquir-nos d'ella. El Cicle de Cinema Africà acollirà en una de les seves projeccions la presentació del llibre Negreros y esclavos. Barcelona y la esclavitud atlántica (siglos XVI-XIX), un relat elaborat per diferents historiadors de renom sobre la presència d'esclaus a la capital catalana.

Publicat per l'editorial Icaria, el llibre ens proposa un viatge a través de l'esclavitud i el tràfic de persones a la nostra terra, des del negoci de portar esclaus de l'Àfrica a l'Amèrica mitjançant Catalunya fins a la presència de negrers catalans a la Cuba de mitjans del segle XIX. Vuit capítols escrits per experts en la matèria -Eloy Martín Corrales, Josep M. Delgado Ribas, Michael Zeuske, Martín Rodrigo y Alharilla, José Miguel Sanjuan, Xavier Juncosa i Guirguí, Xavier Sust i Lizbeth J. Chaviano Pérez- i que mostren gràcies a uns exhaustius estudis històrics una relació entre l'explotació de la mà d'obra esclava i la futura prosperitat de la burgesia catalana del segle XIX. 

El diumenge 27 de maig tindrà lloc la presentació, després de la projecció de Gurumbé. Canciones de tu memoria negra, un documental que precisament rescata aquesta història d'esclavitud africana a Espanya. Per a la presentació i col·loqui posterior, tindrem amb nosaltres a dos dels co-autors del llibre, Eloy Martín Corrales i Lizbeth J. Chaviano Pérez, que respondran a les preguntes dels assistents ja sigui sobre la pel·lícula com de la seva publicació, ja que els dos reflexionen sobre una història comuna del nostre país. 

Estigueu atents a les publicacions del nostre web, on publicarem la setmana vinent entrevistes amb els dos protagonistes, que ens faran cinc cèntims de la seva conferència.

Compra ja les teves entrades!