Les reflexions sobre societat i religió protagonitzen la recta final de La Mostra

investigating
11/11/2017

Pel·lícules com 'Il va pleuvoir sur Conakry' o 'Investigating Paradise' obriran debat sobre el tema, convertint-se en el centre de la cloenda de demà (17.30h) amb la presència de la professora Dolors Bramon.

A través de la història de la humanitat, les religions -almenys les majoritàries- han caminat de la mà de la guerra i la intolerància, tot i que sobre el paper demanaven pau, fraternitat i generositat. La tergiversació constant de les escriptures sagrades, llegides a gust del consumidor, han donat com a resultat alguns dels episodis més violents del nostre passat. També del nostre present: amb el nom d'Alá com a bandera, l'Estat Islàmic segueix atemoritzant els països àrabs i Europa amb una falsa concepció del que significa l'islam i propagant una imatge distorsionada dels que realment senten la seva religió con un punt de trobada entre germans i germanes.

Per tant, cal reflexionar sobre el paper que les creences compartides tenen a la nostra societat contemporània, i com avui vivim croades modernes dels gihadistes extremistes per recuperar el que consideren la seva Terra Santa. No hem de caure en la banalització o les generalitzacions tòxiques: necessitem informació, saviesa, empatia i debat.

A La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat no som aliens a aquests fets i creences modernes, i les pel·lícules que conformen el nostre nucli de programació transmeten inevitablement aquesta realitat, donada la seva procedència. Aquest diumenge tanquem la porta a l'11a edició, que, tot i obrir fronteres a països de quasibé tot el món, ha continuat fidel a l'esperit dels seus orígens: el cinema del sud de la Mediterrània i del Llevant. A l'últim dia podrem veure dues pel·lícules que ens ajudaran a començar converses en els temes que apuntàvem abans. Una d'elles és Il va pleuvoir sur Conakry, de Cheick Fantamady Camara, una coproducció entre França i Guinea en la que un jove rebutja l'oferta de succeir al seu pare en el paper d'imam del poble. Per aquesta decisió haurà d'enfrontar-se a les fronteres que marca la religió més estricta a través de les pressions familiars.

Però si hi ha una pel·lícula que ens farà tenir un bon debat sobre les relacions entre religió i societat, aquesta serà Investigating paradise de Merzak Allouache. I no només perquè sigui un documental apassionant sobre el concepte de paradís a la religió islàmica, sinó també per la convidada d'excepció que tindrem a La Mostra: la professora emèrita de la Universitat de Barcelona, Dolors Bramon, oferirà un cinefòrum després de la projecció d'aquest film francès a les 17.30h de demà diumenge. Aprofitarem així per entendre com l'existència a la religió d'aquesta promesa d'un món millor després de la mort anima a molts joves a entrar als mecanismes suicïdes de la gihad. La propaganada extremista que difonen els predicadors salafistes de l'Orient Pròxim acaba per convènçer a molts creients per entrar a una vida de radicalització.

Així tancarem La Mostra d'enguany: reflexionant com sempre ho hem fet sobre els conflictes -externs o interns- que dibuixen el món contemporani. No us ho perdeu!