Nila Núñez: "Les dones estem constantment qüestionades per la nostra forma de vestir"

nila-nunez
12/11/2019

La directora de 'Lo que diran' visitarà La Mostra de CineBaix aquest dijous. 

El Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant afronta la seva recta final amb moltes més sorpreses, visites i projeccions. En una d'elles, sortirem dels territoris del Nord d'Àfrica i l'Orient Pròxim per explorar casa nostra, concretament Barcelona, on descobrirem quins són els temes que preocupen a dues amigues musulmanes mentre viuen la seva vida d'institut. El pròxim dijous 14 de novembre, la 13a edició de La Mostra de CineBaix comptarà amb la presència de Nila Núñez, cineasta catalana que presentarà la seva òpera prima, Lo que dirán, un documental observacional que ens convida a escoltar i entendre des de la tolerància, el diàleg i l'afecte.

Hem parlat amb la directora perquè ens expliqui alguns dels secrets de la seva pel·lícula. 

Com sorgeix la idea de submergir-te en el dia a dia de dues noies musulmanes a Barcelona?

Jo estava estudiant el Màster en Teoria i Pràctica de Documental Creatiu a la Universitat Autònoma de Barcelona i estava en la recerca de temes per a un documental. Paral·lelament Aisha i Ahlam, a les quals jo encara no coneixia, estaven enregsitrant unes entrevistes a diferents dones musulmanes de Barcelona per documentar el seu "Treball de Recerca". El meu pare era el professor que tutoritzava la seva feina i, com jo havia estudiat Audiovisuals, em va demanar si podia ajudar-les a editar un vídeo amb les entrevistes que havien gravat, ja que elles no sabien utilitzar cap programa d'edició de vídeo. Vaig quedar amb elles i llavors les vaig conèixer. Vam passar una tarda sencera parlant sobre moltíssims temes, sobretot relacionats amb la religió musulmana. Ahlam i Aisha van aconseguir generar un espai molt còmode per a mi per fer preguntes, opinar i discutir alguns temes de la seva religió i cultura que de vegades semblen tabú, o que fa vergonya preguntar per por a equivocar-se. Les noies volien que els preguntés sense por, tenien moltes coses a dir i moltes ganes de ser escoltades. Vaig aprendre tant en una tarda que vaig pensar: "Tant de bo tota la gent que conec pogués escoltar-les". D'altra banda, aquella tarda em vaig quedar al·lucinada que cadascuna d'elles tingués una personalitat tan forta i diferent i que en diverses coses no estaven d'acord, però així i tot s'escoltaven, respectaven, aprenien l'una de l'altra, es complementaven i, per sobre de tot, s'estimaven. El nivell de tolerància i respecte que existia entre elles era digne d'admirar i un exemple per a tota la societat. Eren tants els elements i temes interessants i elles dues brillaven tant com personatges que els vaig plantejar ser les protagonistes d'una pel·lícula i elles van acceptar encises.

Van canviar les teves idees o objectius durant el rodatge, diries que tu mateixa vas viure un aprenentatge amb les teves protagonistes?

L'objectiu de la pel·lícula sempre va ser el de visibilitzar una realitat i posar un altaveu a dues persones que, per ser joves, dones i musulmanes, se les escolta poc. Una realitat aliena a la meva i la de la resta de l'equip i, per aquesta raó, s'ha intentat retratar sense jutjar i sense veritats absolutes, simplement escoltant i observant. Això sí, sempre amb una mirada de la càmera molt activa que es mou per la pel·lícula com si fos un personatge més que pensa i reflexiona a mesura que avancen els fets. Crec que en la pel·lícula l'espectador o espectadora pot viure la mateixa evolució de la relació que es va construir entre els personatges i l'equip de rodatge, que a poc a poc s'anava endinsant més en la seva realitat, entre rialles, dubtes, pors, sorpreses i contradiccions, arribant a formar part de la seva intimitat i la seva relació d'amistat per entendre i aprendre amb elles.

La qüestió del vel és una de les més importants en la pel·lícula. Segueix essent un tema tabú a Espanya? 

M'agradaria matisar que jo mai hagués fet una pel·lícula que girés entorn la religió musulmana, ja que abans de rodar no estava familiaritzada amb el tema i la pel·lícula no parla sobre els pilars de la cultura musulmana, sinó de l'experiència concreta de dues noies: Aisha i Ahlam. I que si el tema del vel està molt present en la pel·lícula és perquè era un tema que estava molt present en la vida de les protagonistes. Quan vam fer el guió el tema que volíem treballar la construcció de la identitat en l'etapa de l'adolescència que s'intensifica quan en el teu entorn s'uneixen dues realitats molt diferents (la de la família i la de la ciutat on vius) i sobre l'amistat com a eina d'aprenentatge i tolerància. Llavors els vam preguntar a Aisha i Ahlam que, dins d'aquest marc, quin tema era important per a elles. Immediatament van respondre: "Posar-se el vel o no posar-se el vel". És per això que el hijab té cert protagonisme en la pel·lícula. A opinió personal no sé si és un tema tabú, el que sí que sé és que és un tema que està latent en la nostra societat. En la pel·lícula, l'element del vel també dóna pas a posar damunt de la taula la qüestió de la pressió estètica amb la qual conviuen totes les companyes de classe d'Aisha i Ahlam, sense importar la seva cultura, origen o religió. Les dones estem constantment qüestionades per la nostra forma de vestir els nostres cossos.

Què podem aprendre (especialment, a nivell de conversa social) d'aquestes dues joves i la seva relació d'amistat?

Que no tot és blanc o negre, que no hi ha veritats absolutes, que no s'ha de tenir por a canviar d'opinió i contradir-se i que parlant, però sobretot escoltant, s'aprèn. I que a la fi i al cap entre les persones hi ha més coses que ens uneixen de les que ens separen.

Què van pensar les protagonistes quan es van veure en la pel·lícula?

Van ser les primeres persones que la van veure abans de fer-se pública. Per a l'equip era molt important que elles s'identifiquessin en ella, ja que una cosa és la persona real i d'altra el personatge que s'ha construït en muntatge. Depenent d'allò que deixes o treus i en què ordre el presentes pot canviar el seu significat. La veritat és que els va agradar molt i estaven molt orgulloses. Per a elles és molt important que es parli i es facin debats sobre el tema.

No et perdis el cinefòrum amb Nila Núñez aquest dijous 14 de novembre a les 19.30h a CineBaix