Vicent Galiana: "Figures com la de Pepe Mujica poden ajudar a combatre l'apatia política"
L'escriptor acompanyarà pel·lícula 'La noche de 12 años' aquest divendres a La Mostra, on també presentarà el seu llibre.
La Mostra de Cinema Llatinoamericà es celebra al cinema de Sant Feliu de Llobregat del 28 de març a l'1 d'abril, en una oportunitat única per submergir-se a les diferents problemàtiques, deutes històrics i cultures del continent. Per això, comptarem amb uns convidats d'excepció que ampliaran la informació que ens donen les pel·lícules, i obriran debat per resoldre els dubtes dels espectadors i espectadores. Serà el cas del doctorand en història contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la i col·laborador de mitjans com La Directa, Vicent Galiana, que s'aproparà a CineBaix per explicar amb detall els secrets d'una figura tan mediàtica com la de Pepe Mujica, líder d'Uruguai. Així mateix, presentarà el seu llibre Tupamaros: Del fusell al parlament (1966-2016), on explora precisament els inicis revolucionaris del polític.
Qui van ser els Tupamaros, protagonistes del teu llibre, i com es relaciona amb la figura de José Mujica?
El Moviment d'Alliberament Nacional -Tupamaros és un moviment polític, amb més de 50 anys d'història, que ha esdevingut un agent polític central a l'Uruguai: fundat en 1966 com una guerrilla urbana, des de la tornada de la democràcia a l'Uruguai en 1985 ha guanyat importància institucional, mitjançant el Frente Amplio, fins a projectar, en 2009, a Pepe Mujica com a President de l'Uruguai. El Pepe és un dels seus militants més coneguts.
Sembla que últimament el cinema està fascinat amb Mujica, des de la pel·lícula La noche de 12 años -que acompanyaràs a La Mostra de Cinema Llatinoamericà de CineBaix- fins a diversos documentals estrenats en els últims anys. Per què creus que és així?
D'alguna manera, el suport social a l'MLN-T ha estat vinculat a la construcció d'una imatge molt favorable de Mujica: un líder carismàtic i humil que, més enllà de l'adscripció política, genera simpatia entre amplis sectors socials i construeix una espècie de consens ètic. En un context on la major part dels líders de la Nova Esquerra Llatinoamericana se'ns presenten com a autèntics dimonis -Chávez, Evo, Correa o Cristina Fernández, entre molts altres- que l'espai comunicatiu presenti Mujica com un senyor entranyable ha despertat gran interès en el gran públic. I, en aquest sentit, allò que s'ha projectat amb èxit ha estat més vinculat als seus hàbits, pràctiques o models de vida i de relacions humanes o reflexions sobre la vida, més que no al voltant del seu programa, la seua ideologia o la seua acció de govern.
Sembla que vivim temps d'auge de l'extrema dreta. Com valores aquest fenomen, que hem vist recentment a Brasil, per exemple, amb la victòria de Bolsonaro?
Molts dirien que el triomf de la Nova Esquerra a l'Amèrica Llatina era conseqüència directa de la fallida del model neoliberal durant la dècada dels 90. Amb la mateixa visió, podríem concloure que l'auge de l'extrema dreta respon al fracàs de la socialdemocràcia en la superació de la crisi econòmica i la creació de noves ferramentes en un món globalitzat. Però no és del tot així. La nova ofensiva reaccionària i neoliberal a l'Amèrica Llatina avança amb l'objectiu d'aturar els avanços socials i tornar a implementar polítiques al servei de les minories privilegiades. En aquest sentit, el model uruguaià aporta algunes reflexions interessants, en perspectiva comparada amb el cicle viscut a Veneçuela, el Brasil, Argentina o Ecuador. I en aquest sentit, la imatge projectada de Mujica ajuda a construir un sistema de valors i referents alternatiu, i contraposat, al que intenta projectar l'extrema dreta.
Estem en un moment molt complicat socialment i políticament, de confusió comunicativa i desinterès ciutadà. Ja no existeixen els líders com Mujica o és que hem construït una societat que ens cega cap a una possible revolució?
Diria que són dos aspectes molt diferents. Els lideratges de les opcions transformadores i redistributives i la desinformació massiva. En tot cas, la projecció i la popularitat de figures amb tanta càrrega simbòlica i potència comunicativa com Pepe Mujica poden ajudar a transmetre propostes progressistes i combatre l'apatia política.
Galiana t'espera aquest divendres 29 de març a les 19h!