El triomf de Bolsonaro a Brasil i la situació a Veneçuela, a debat a la Mostra de Cinema Llatinoamericà
Aquests són els convidats que ens faran reflexionar a CineBaix del 28 de març a l'1 d'abril.
Al Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat hi ha pel·lícules, però també -o sobretot- hi ha debat. Com a part de la seva 12a edició, que va començar el passat mes de novembre amb la programació de la Mediterrània i el Llevant, el certamen santfeliuenc acull la Mostra de Cinema Llatinoamericà, una oportunitat única per endinsar-se a les diferents problemàtiques del continent a través del mitjà audiovisual. Del 28 de març a l'1 d'abril, CineBaix acollirà les projeccions de les deu pel·lícules a competició, però també quatre cites imprescindibles amb convidats d'excepció que ajudaran als espectadors i espectadores a ampliar informació i reflexionar sobre l'Amèrica Llatina del 2019.
La primera de les trobades serà divendres 29 a les 19h després de la projecció de La noche de 12 años, la pel·lícula d'Álvaro Brechner que retrata la vida a presó del que després es convertiria en president d'Uruguai, Pepe Mujica. Per poder explorar la seva figura com a polític i revolucionari, visitarà La Mostra l'historiador valencià Vicent Galiana i Cano, que és a més autor del llibre Tupamaros. Del fusell al parlament (1966 - 2016), un estudi sobre Mujica i el complex moviment polític que va liderar fins a la victòria a les eleccions presidencials el 2010.
Ja el dissabte 30 a les 18.30h, La Mostra projectarà O processo, un documental en el qual la directora María Augusta Ramos explora el procés de destitució de Dilma Rouseff com a presidenta de Brasil, que molts consideren encara un cop d'estat en tota regla. Per entendre millor aquest fet històric de la història recent llatinoamericana, i enllaçar el que va passar amb la posterior victòria del candidat d'extrema dreta, Jair Bolsonaro, comptarem amb el periodista Germán Aranda, que treballa des de fa més de quatre anys com a corresponsal freelance al país. Amb ell coneixerem de primera mà la situació, des de la misèria a les faveles fins de Rio fins als costos socials de la transformació de la ciutat olímpica.
Els cinefòrums de La Mostra continuaran diumenge 31 a les 19.15h amb la projecció de La familia, de Gustavo Rondón Córdova, una història entre un pare solter i un adolescent conflictiu en el context de la Caracas contemporània. Sota el títol de Veneçuela i la maledicció de l'abundància, el periodista i politòleg Carles Badenes ampliarà aquest retrat del país llatinoamericà, que, com sabem, viu una complicada situació política. El mateix Badenes ho explicava a un article publicat per La Directa, que ens serveix d'aperitiu per una xerrada on reflexionarà amb els assistents i oferirà una mica de claredat sobre l'assumpte.
L'última de les cites que se'ns presenten en aquesta mostra serà dilluns 1 d'abril a les 19h. Després del visionament de la pel·lícula Sergio & Serguéi, d'Ernesto Daranas, tindrem l'oportunitat de conèixer una faceta no tan explorada d'un dels grans noms de la història de Cuba: el Che Guevara. Ho farem amb l'escriptor Tirso W. Sáenz, autor del llibre El Che ministre, on proposa mirar més enllà del guerriller i parlar del seu pensament econòmic i la seva acció en la construcció del socialisme al país.
Quatre cites que no et pots perdre a la Mostra de Cinema Llatinoamericà 2019.
Consulta tota la programació aquí.