The Badger

Títol original 
The Badger
Títol en castellà 
El tejón

PFF 2020 | The Badger – گورکن

Llengües Persa, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Just abans del segon matrimoni de Soodeh Sharifzadegan, el seu fill d’onze anys, en Matiar, és segrestat. Després d’un gran esforç, la Soodeh es veu obligada a demanar els diners del rescat al seu exmarit, en Peyman. Després de l’alliberació d’en Matiar, la Soodeh, curiosa, s’adona que tot era un pla del seu fill per donar peu al retorn del seu pare. (asianfilmfestival.barcelona)

Crítica

“The Badger” augmenta la tensió

Hi ha alguna cosa sobre el dramàtic to de la trucada del telèfon de Soodeh Sharifzadegan que afegeix tensió a una pel·lícula ja plena d'ansietat. Aquest to de la trucada que sona gairebé com l’inici d'una partitura dramàticament tràgica, serveix per recordar-nos constantment el ganivet que penja sobre el cap de la Soodeh. A The Badger de Kazem Mollaie, Vishka Asayesh (Soodeh) es veu afectada pel segrest sobtat del seu únic fill, la vigília del seu segon matrimoni.

El poder de The Badger està en el seu ritme. En uns 93 minuts trepidants, veiem com la Soodeh corre per Teheran, la vigília d'Eid al-Adha (el dia sagrat islàmic) intentant recollir diners, de persones conegudes, per tal de convertir-los en bitcoins, i així poder salvar el seu fill. El misteri darrere el motiu dels segrestadors és el principal impuls de la pel·lícula, però per a la Soodeh, res no importa més enllà de recuperar el seu fill. Potser té algunes idees sobre qui són els autors, però està més que disposada a cooperar en lloc d'esperar la intervenció d’una policia que actua lentament.

La seguim mentre s'enfronta al seu estrany pare, al seu exmarit i als funcionaris del seu barri i la veiem com avança, és una dona amb una missió que complir. Asayesh fa un paper extraordinari com a Soodeh, encarnant una dona que pot semblar aparentment tranquil·la, però que interiorment és un oceà agitat d'emocions. A mesura que augmenta la seva desesperació, també incrementa la seva impulsivitat. L'orgull al qual s'aferra, aviat es converteix en un obstacle per als seus objectius i veiem com pren la decisió de deixar de banda qualsevol cosa en la seva desesperació per trobar el seu fill. I, alhora, nosaltres estem tan ansiosos com ella.

Quan finalment les coses es calmen, en el tercer acte sorgeixen algunes revelacions sorprenents i confuses. La decepció final és que potser 91 minuts no són prou per a The Badger. Vaig acabar la pel·lícula cridant: "Què!?" a la pantalla, amb ganes de saber més coses, amb ganes de passar més temps amb la Soodeh per tal de conèixer les respostes. Potser per a alguns, aquest final us pot desencantar una mica, però de cap manera eclipsa tot el meravellós suspens que Mollaie ha generat durant la pel·lícula.

The Badger és un thriller intens que et fa qüestionar la veritat fins al final, i alhora ofereix una visió de l'Iran modern sense cap ull occidental que el jutgi.

Therese Lacson – nerdophiles.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dissabte 29 gen. - 21.40
Sala: 
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Fotografia 
Majid Gorjian
Intèrprets 
Vishka Asayesh
Behnoosh Bakhtiari
Reza Behbudi
Keyvan Beygi
Siavash Che-raghi Pour
Mehdi Hoseini-nia
Durada 
93 min
País 
Iran
Gènere 
Drama
Música 
Mehdi Panahi
Secció de La Mostra