BOYCOTT

Llengües Anglès, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

Quan a un editor de notícies d'Arkansas, un advocat d'Arizona i un terapeuta de la parla de Texas se'ls diu que han de triar entre la seva feina i les seves creences polítiques, llancen batalles legals.(imdb.com)

Premis i seleccions

2 nominacions:

  • Festival Internacional de Cinema de Cleveland 2022
  • SXSW Film Festival 2022
Crítica

LA HISTÒRIA

Durant els últims sis anys, sense que la majoria dels nord-americans ho sabessin, 33 estats van aprovar lleis que pretenen silenciar el boicot i altres mesures no violentes destinades a pressionar Israel pel seu historial sobre els drets humans. Aquests perillosos projectes de llei suprimeixen la protecció legal que s'ha concedit als boicots durant generacions, i atorguen als governs el poder de condicionar els llocs de treball segons punts de vista polítics.

Així com aquesta onada de legislació antiboicot ha arrasat el país, també ho ha fet una contraonada en defensa de la llibertat d'expressió. Els nord-americans normals estan desafiant aquestes lleis per la seva constitucionalitat en una batalla d’àmbit nacional que probablement arribarà fins al Tribunal Suprem.

Amb ple accés als demandants i en moments reveladors amb funcionaris electes, Boycott narra una de les batalles més importants de la Primera Esmena de les últimes dècades i explora la pregunta: com hem arribat fins aquí?

La nostra història es teixeix a través de les històries personals i les batalles legals de tres "demandants accidentals" als Estats Units. Mikkel Jordahl, un advocat d'Arizona, ofereix serveis legals a persones empresonades. Quan arriba el moment de renovar el seu contracte amb l'Estat, es sorprèn en descobrir una nova clàusula que l’obliga a certificar que no participarà en un boicot a Israel. Reflexionant sobre el que considera un excés del govern i amb l'impacte d'una visita pare-fill a Israel i als Territoris Palestins Ocupats encara recent a la seva ment, el Mikkel decideix que no pot signar el contracte amb bona consciència. Ell demanda l'estat d'Arizona.

Al mateix temps, Bahia Amawi, una logopeda infantil del sistema escolar públic de Texas, es troba a l'atur després de negar-se a signar la llei antiboicot de l'estat. Influenciada per la seva història familiar i impulsada pel compromís de salvaguardar el dret a la llibertat d'expressió de les seves filles i generacions futures, la Bahia presenta una demanda contra l'estat de Texas.

Alan Leveritt, l'editor de l'Arkansas Times, s'assabenta de la llei antiboicot del seu estat quan la Universitat d'Arkansas li diu que la universitat finançada per l'estat no pot pagar els anuncis al seu diari si no signa la llei antiboicot d'Arkansas. Convençut que el govern no té cap dret a obligar les persones a adherir-se a determinades agendes polítiques i reconeixent que la llei obliga l'Arkansas Times a comprometre la seva integritat periodística, l’Alan pren la difícil decisió de presentar una demanda contra l'estat d'Arkansas.

A mesura que es desenvolupa la pel·lícula, les implicacions més grans dels projectes de llei contra el boicot s'entrellacen amb les històries dels nostres protagonistes. Ens trobem amb diverses persones que són defensores d'aquestes lleis, fins i tot el senador estatal Bart Hester d'Arkansas, la seva fe cristiana impulsa el seu suport a la legislació. També escoltem Itamar Benzaquen, un periodista israelià la investigació del qual ens ajuda a entendre la ràpida difusió dels projectes de llei antiboicot, plantejant la pregunta: en interès de qui s'aproven aquestes lleis?

Proporcionant un context ric sobre els orígens de la llei antiboicot, l'arc narratiu de la pel·lícula està marcat pels viatges personals dels nostres tres protagonistes. Des del desert d'Arizona fins a una mesquita de Texas; des de la seu de l'ACLU a Nova York fins a una granja familiar a Arkansas, la pel·lícula narra el coratge de tres nord-americans que defensen la llibertat d'expressió i posa al descobert el que està en joc: el nostre dret al boicot protegit per la Constitució -si són derrotats.

theboycottfilm.org

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 6 nov. - 19.00
divendres 18 nov. - 21.30
Sala: 
Sala 2
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Fotografia 
Amber Fares
Chris Wairegi
Kelly West
Intèrprets 
Documental
Durada 
73 min
País 
Estats Units
Gènere 
Documental
Música 
Nainita Desai
Secció de La Mostra