‘Demain dès l’aube’, primer llargmetratge de Lotfi Achour
[...] Entre “investigació i relat íntim”, la pel·lícula narra els destins creuats de dues dones joves i un adolescent, en una Tunísia de la post-revolució que oscil·la entre esperances i desil·lusions. Els esdeveniments es desenvolupen el 2014, amb una immersió important en la “famosa nit del 14 de gener de 2011”, nit sense llei i de tota mena d’excessos amb la seva càrrega de drames però també de solidaritats. Aquesta ficció que no és de cap manera un documental sobre la revolució, és en primer lloc l’aventura de Zeineb, Elyssa i Houssine, tres joves als quals tot els separa i que res no predisposava que es trobessin. I que veuran els seus destins irremeiablement lligats els uns amb els altres per un esdeveniment tràgic sobrevingut durant aquella nit fatídica. A partir d’aquest punt de no retorn, els tres personatges es veuran abocats a una recerca que els durà a reconsiderar allò que creien saber d’ells mateixos i del seu país.
La pel·lícula tal com està presentada, és una immersió en diferents realitats tunisianes, encarnades cadascuna d’elles per un o més personatges. Però tots ells untis per uns lligams escollits o imposats que barregen les seves vides i destins. Tot seguint principalment aquests tres personatges i la intriga que els uneix, el cineasta posa en escena també una galeria de personatges que constitueixen al llarg del relat un retrat desencantat de la Tunísia perseguida per diversos fantasmes que lluiten per un futur millor malgrat les desil·lusions i les temptatives de confiscació.
Demain dès l’aube és una pel·lícula que pretén “explicar un moment clau de la història contemporània tunisiana, abans que la reescriptura oficial de la Història i els engranatges del sistema posats en marxa no hagin enllestit del tot la seva acció a favor d’un ordre que no té res de nou”. També voldria “fer justícia als joves i sobretot a aquells provinents dels barris populars, que en gran part van dur a terme i pagar les conseqüències principals de la Revolució de 2011”. [...]
Directinfo