DENT POUR DENT

Trailer DENT POUR DENT

Llengües Francès i wòlof, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

L’Idrissa, funcionari, viu als suburbis de Dakar, Senegal. A causa de les mesures de restricció pressupostària de l'FMI, perd la feina. Quan el seu sou s'acaba, es veu obligat a viure a costa de la seva dona. S'esforça per recuperar el seu orgull viril. (IMBd)

Premis i seleccions

2023 Seleccionada al Fespaco (Festival Panafricà de Cinema i Televisió d'Ouagadougou), Burquina Faso

Crítica

Pel·lícula presentada a la selecció de la 19a edició de Cinémondes, Festival Internacional de Cinema Independent de Berck-sur-Mer 2023: Dent pour dent d’Ottis Ba Mamadou

Projectat com a cloenda del festival Cinémondes, particularment centrat a presentar els cinemes d’Àfrica a través de la seva singularitat fora del filtre ideològic europeu tan sovint buscat, Dent pour dent d'Ottis Ba Mamadou és una sàtira que tracta, de la manera més justa possible i destinada en primer lloc al  públic senegalès, del masclisme quotidià en una societat patriarcal. Charles Auguste Koutou en el paper principal té uns dots especials per encarnar les mancances del típic mascle de la societat senegalesa, esgarrifat de veure com les dones adquireixen més poder que els homes. D’altra banda, la gran majoria d’ells resulten ser a la pel·lícula uns immadurs, i són les dones les que gestionen la societat sense que se’ls reconegui un paper polític oficial. El president de l’FMI, Dominique Strauss-Kahn, no s’escapa d’aquesta immaduresa, especialment com a malalt sexual que deixa veure també la seva bogeria en la seva política en detriment dels anomenats països pobres.

El to de la comèdia ve donat ja en la primera seqüència, on un animador de ràdio local no es mossega la llengua per parlar amb ironia de geopolítica i de notícies. Aquest home apareix així com a narrador per llançar la història com una crònica de vida amb una lliçó moral, en què tot allò que es representa no és mai tan dramàtic un cop enteses les regles del joc. El guió és particularment ambiciós per contenir diferents problemàtiques i oferir un retrat àcid de la societat. En canvi, cal ser més indulgent pel que fa a la construcció de la composició de les imatges, molt més clàssiques, i el mateix passa amb el muntatge. La figura tutelar d’un Ousmane Sembène plana sobre el film, especialment les seves pel·lícules Xala (1975) i Le Mandat (1968) que donen fe d’una estimulant inspiració que pot fer oblidar els seus desencerts de realització.

Cédric Lépine – Mediapart

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dijous 6 jun - 19.30
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Ottis Ba Mamadou
Fotografia 
Benjamin Morel
Intèrprets 
Aida Ndeye Aidara. Ibrahima Ndiaye Cisse
Jean Pierre Correa...
Durada 
84 min
País 
Senegal
Gènere 
comèdia dramàtica
Música 
Amine Doukali