El Cairo confidencial

Títol original 
The Nile Hilton Incident
Títol en castellà 
El Cairo confidencial

EL CAIRO CONFIDENCIAL - Tráiler oficial VOSE

Llengües: Àrab, dinka, anglès, francès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Noredin, un detectiu corrupte amb un futur brillant al cos de policia, i el principal propòsit del qual no és exactament fer el bé sinó fer-se ric, és enviat a l'hotel Nile Hilton, on acaben de descobrir el cadàver d'una bella dona. La identitat d'aquesta, les seves connexions amb les elits del Caire i altres incidents més personals acabaran portant Noredin a prendre decisions transcendentals i a descobrir-se a si mateix. (filmaffinity.com)

Premis i seleccions

Festival de Cinema Art 2017

Nominada al Blue Angel a la millor pel·lícula (Tarik Saleh)

 

Festival Internacional del Thriller de Beaune 2017

Gran Premi al Festival Internacional de Cinema Policíac (Memento Films Distribution)

 

Premis César, França 2018

Nominada al César a la millor pel·lícula estrangera ((Tarik Saleh, Memento Films Distribution)

 

Premis Guldbagge 2018

Premis a la millor pel·lícula, millor actor (Fares Fares), millor disseny de vestuari (Louize Nissen), millor so (Fredrik Jonsäter) i millor escenografia (Roger Rosenberg).

Nominada a la millor direcció (Tarik Saleh), millor actor secundari (Yasser Ali Maher) i millor maquillatge (Dorothea Wiedermann)

 

Festival Internacional de Cinema de Seattle 2017

Nominada al premi Golden Space Needle al millor actor (Fares Fares)

 

Festival de Cinema Sundance 2017

Gran Premi del Jurat - World Cinema – Dramatic (Tarik Saleh)

 

Festival Internacional de Cinema de Valladolid 2017

Premi Golden Spike a la millor pel·lícula (Tarik Saleh), premi Miguel Delibes al millor guió (Tarik Saleh) i premi Ribera de Duero al millor director Tarik Saleh

 

Crítica

El Cairo confidencial’: un thriller atmosfèric i important

 

La cinta de Tarik Saleh se centra en un cas policial per comentar els esdeveniments que van donar lloc a

la primavera àrab

 

[...] Es tracta d'un thriller atmosfèric i fosc ambientat al Caire durant els dies previs a l'esclat de la primavera àrab. Per a això, Tarik Saleh empra trops típics del gènere i elabora un retrat simbòlic d'un país enfonsat en els seus problemes.

Com pot succeir fàcilment en un thriller que enterboleix fins a convertir en un immens camp la línia que separa el bé del mal, el detectiu resulta ser l'element més interessant del cas: l'actor suec nascut al Líban Fares Fares interpreta Noredin, un detectiu corrupte amb un futur brillant al cos de policia el principal propòsit del qual no és exactament fer el bé sinó fer-se ric. Cridat a l'hotel Nile Hilton, on acaben de descobrir el cos d'una bella dona, Noredin no dubta a ficar-se a la butxaca uns diners trobats a l'escena del crim. No obstant això, la identitat de la dona, les seves connexions amb les elits del Caire i altres incidents més personals acabaran portant Noredin a prendre decisions transcendentals i a descobrir-se a si mateix.

El Cairo confidencial empra alguns dels trops més familiars del gènere del thriller: Hi apareixen un detectiu ben aguerrit, un cap corrupte, una preciosa dona brutalment assassinada, un home ric, un proxeneta i intents de suborn. També tenim un testimoni: una dona de la neteja que veu (igual que el públic) dos homes entrar a l'habitació de la víctima. L'ús de tants elements familiars de vegades saboteja el viatge de Saleh: no el deixa sortir de certa previsibilitat; no obstant això, el director aconsegueix crear atmosfera i tensió, i fa que El Cairo confidencial sigui una experiència cinematogràfica efectiva.

A espatlles de la captivadora interpretació de Fares, El Cairo confidencial aconsegueix erigir-se no només en un thriller d'allò més atractiu sinó també en un comentari rellevant sobre la societat egípcia. Sense dir-ho obertament, la pel·lícula parla del poder: com aconseguir-lo, com no perdre’l i com abusar-ne en benefici propi. Les decisions de Noredin en aquest context transformen el protagonista en un símbol de l'egipci mitjà, temptat permanentment pels diners fàcils i derrotat sempre per la impotència que comporta seguir la llei. Noredin acaba al lloc adequat: envoltat d'egipcis que es rebel·len contra el règim de Mubarak, amb una certa parcel·la de poder però lluny de pertànyer a la intocable elit, per prendre les decisions correctes i enfrontar-se a una societat profundament corrupta.

El thriller aprofita la magistral fotografia de Pierre Aïm tant com el punyent ritme del muntatge de Theis Schmidt . Els edificis decrèpits, els carrerons polsosos i plens de gent, els llums encegadors i els sons afilats envolten The Nile Hotel Incident com un sudari gairebé distòpic. És el lloc perfecte per explorar de quina manera un brutal assassinat pot convertir-se en un mer "incident", com una vida pot significar tan poc i com la justícia es pot veure ultratjada de tantes maneres per les persones encarregades de practicar-la i protegir-la. Sense trair el seu enfocament de cinema negre, Saleh fa gala de les seves ambicions polítiques, i això resulta en una combinació que hauria de resultar irresistible al públic.

 

Stefan Dobroiu – Cineuropa.org

Sala: 
Sala 2
Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Tarik Saleh
Fotografia 
Pierre Aïm
Intèrprets 
Fares Fares
Tareq Abdalla
Yasser Ali Maher
Nael Ali
Hania Amar
Slimane Da-zi
Ger Duany
Ahmed Abdelhamid Hefny
Ahmed Khairy
Mari Malek
Ahmed Se-lim
Hichem Yacoubi
Mohamed Yousry Fotografia: Pierre Aïm
Durada 
106 min
País 
Alemanya
Dinamarca
França
Marroc
Suècia
Gènere 
Thriller
Secció de La Mostra