EL GUERRERO PERDIDO

Títol original 
Lost warrior
Títol en castellà 
El guerrero perdido

El guerrero perdido/Lost Warrior (Sección Hipermetropía) - FCAT 2019

Anglès i somali, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Mohammed tenia tres anys quan els seus pares el van enviar a Anglaterra perquè tingués una vida millor. D'adolescent es va veure implicat en un assumpte tèrbol i va ser condemnat a la presó, on es va radicalitzar. Va ser extradit als 19 anys i es va unir sense dubtar-ho a Al-Shabab. Però quan s'adona que no es tracta del moviment liberal que imaginava i que és responsable d'atemptats terroristes, fuig de l'organització. Té 23 anys i viu amagat a Mogadiscio, mentre la seva parella i el seu fill estan a Londres. La pel·lícula descriu la lluita de la jove família per tornar a estar junts. (fcat.es)

Premis i seleccions

CPH:DOX (Festival Internacional de Cinema Documental de Copenhagen) 2018: nominat al premi CPH:DOX

Crítica

‘Lost Warrior’: Deixant al-Shabab

 

Un jove deportat del Regne Unit a Somàlia serà capaç de reunir-se amb el seu fill i deixar enrere el seu passat problemàtic?

 

Quan només tenia tres anys, els pares de Mohammed el van enviar lluny de Somàlia, que estava enmig d’una guerra civil. Tenia vuit anys quan va arribar a Anglaterra. "Jo era com qualsevol altre nen del Regne Unit", reflexiona. "Tenia amics, jugava a futbol, ​​freqüentava els carrers. Però vaig créixer sense els meus pares".

Després, quan era adolescent, va tenir problemes amb la policia i va ser condemnat a dos anys de presó. "En aquests dos anys, vaig començar a canviar. Em vaig tornar religiós. Estava buscant un sentiment de pertinença", explica Mohammed.

No havent rebut mai la ciutadania britànica, Mohammed va ser deportat quan va sortir de la presó. Tenia 19 anys quan va aterrar a Somàlia -i als braços d'al-Shabab. "Al principi, vaig pensar que al-Shabab eren els bons", diu. "Em van fer amistat. Em van donar una manera de restablir la meva vida a Àfrica".

Mohammed diu que mai va portar una pistola ni va matar ningú, però quan va veure morir civils en atacs amb bombes, la seva visió d'al-Shabab va canviar. "Aquí és quan vaig deixar de ser d’al-Shabab", diu. "Va ser quan em vaig adonar que era un ximple".

Mohammed va deixar el grup, però ser un desertor d'al-Shabab va tenir els seus propis perills. Temia que si el trobaven, el matarien. Va intentar amagar-se a la capital de Somàlia, Mogadiscio, on va conèixer Fathi, nascuda a Londres, però enviada a Somàlia a fi de ser "reeducada". Es van casar, i quan Fathi, de 17 anys, va tornar a Londres, estava embarassada.

Però, malgrat que era la ciutat on ell havia crescut, Mohammed no podia unir-se legalment a la seva dona i al seu fill. Així que es va trobar a la deriva en un país i una cultura que no entenia gens, desesperat per retrobar-se amb la seva dona i el seu fill.

Lost Warrior segueix la jove parella mentre naveguen per la política global i les relacions personals amb l'objectiu de construir un futur millor per al seu fill.

[...]

Font: aljazeera.com

Fitxa tècnica

Guió 
Nasib Farah
Søren Steen Jespersen
Fotografia 
Henrik Bohn Ipsen
Anita Hopland
Intèrprets 
Documental
Durada 
81 min
País 
Dinamarca
Kenya
Somàlia
Suècia
Gènere 
Documental
Música 
Kristian Eidnes Andersen
Secció de La Mostra