EL NACIMIENTO DE UNA NACIÓN

Títol original 
The Birth of a Nation
Títol en castellà 
El nacimiento de una nación

El nacimiento de una nación - Trailer español (HD)

Llengües: Doblada en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Ambientada a Virgínia, el 1831, trenta anys abans de l'esclat de la Guerra de Secessió i basada en successos reals, narra la història de Nat Turner (Nate Parker), un instruït esclau i predicador el propietari del qual, Samuel Turner (Armie Hammer), que passa dificultats econòmiques, accepta una oferta per utilitzar Nat per sotmetre esclaus rebels. A mesura que va sent testimoni d'innombrables atrocitats –de les quals són víctimes ell mateix, la seva esposa Cherry (Aja Naomi King) i els seus companys d’esclavitud–, Nat liderarà una rebel•lió contra l'esclavitud amb l'esperança de portar el seu poble a la llibertat. (filmaffinity.com)

Premis i seleccions

Associació de Crítics de Cinema Afroamericà (AAFCA) 2016

6a posició al Premi AAFCA a les 10 millora pel·lícules

Premis Golden Trailer 2017

Tràiler d’or al Millor cartell de pel·lícula

Festival de cinema de Sundance 2016

Premi del públic al millor drama

Premi del jurat al millor drama

 

I moltes nominacions

Crítica

‘El nacimiento de una nación’ aconsegueix significatius èxits a través de l'ús que fa del fora de camp i l'el·lipsi

 

El 1915, el director nord-americà David Wark Griffith va estrenar El nacimiento de una nación, cinta tremendament racista i innovadora. La pel·lícula de Griffith va suposar un importantíssim punt d'inflexió en la història del cinema gràcies a les seves invencions tècniques. A partir d'aquí, el cinema ja no es basaria en la simple filmació d'escenes teatrals. L'ús de primers plans, els moviments de càmera, els canvis d'eix i molts més elements nous van fer que el cinema adoptés a partir d'aquí un model que amb prou feines ha variat fins ara.

El nacimiento de una nación de Nate Parker sembla haver adoptat més detalls del film de Griffith que la simple còpia íntegra del títol. Encara que argumentalment i temàticament estan als antípodes, l'estil amb què Parker descriu els herois i dolents d'aquesta història real recorda massa la pedra angular del cinema que va inventar Griffitth. Els malvats esclavistes es presenten a l'inici del film i automàticament deixen segellada la seva futura batalla èpica contra les ànsies de llibertat dels esclaus. La resta del metratge continua una lineal narració en la qual l'heroi és un profeta que, com Moisès o William Wallace, guia el seu poble cap a l'alliberament a cop de destral i homilia. Els tons grisos que semblen acompanyar la maldat de l'amo de Nat Turner són enganyosos, ja que no fan més que subratllar la sistemàtica confrontació final entre un aprenent rebel i el seu mestre.

No obstant això, Nate Parker aconsegueix significatius èxits a través de l'ús que fa del fora de camp i l'el·lipsi. Amb el fora de camp, deixa la violència explícita contra els esclaus a la imaginació de l'espectador (tot i aquest trencament de dents contra un d'ells). Aquest recurs l'allunya de la seva antecessora directa, Doce años de esclavitud (2013, de Steve McQueen), i aconsegueix més dosis de tensió en no mostrar-la de manera explícita. Amb l'ús que fa de l'el·lipsi, el director aconsegueix èpica en major grau, ja sigui per iniciar una revolta (la violació de la dona de l'heroi) o per enviar un missatge final d'esperança (el nen esclau es converteix en soldat de La Unión durant una batalla de la Guerra de Secessió).

Amb més ombres que llums (i no només referides a la polèmica biografia del director Nat Parker), El nacimiento de una nación no aconsegueix destacar en un any replet de cinema racial reivindicatiu.

Carlos Rodríguez Martínez de Carneros – elcineenlasombra.com 

Sala: 
CineBaix Sala 4
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Nate Parker
Jean McGianni Celestin
Fotografia 
Elliot Davis
Intèrprets 
Nate Parker
Armie Hammer
Jackie Earle Haley
Gabrielle Union
Aja Naomi King
Penelope Ann Miller
Aunjanue Ellis
Mark Boone Junior
Colman Domingo
Roger Guenveur Smith
Griffin Freeman
Jeryl Prescott
Steve Coulter
Katie Garfield
Cullen Moss
Aiden Flowers
Durada 
119 minuts
País 
Canadà
Estats Units
Gènere 
Ficció (drama social basat en fets reals)
Producció 
Bron Studios / Mandalay Pictures / Phantom Four / Creative Wealth Media Finance
Música 
Henry Jackman
Distribució 
Twentieth Century Fox España
Secció de La Mostra