El tiempo contigo

Títol original 
Tenki no ko / Weathering With You
Títol en castellà 
El tiempo contigo

El Tiempo Contigo - Trailer VE

Tipus de Mostra: 
Cinema Asiàtic

Llengües Doblada en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

En Hodaka Morishima és un estudiant d'institut que viu en una illa remota. Un dia, decideix mudar-se a Tòquio. Les coses, però, no van bé. En Hodaka es queda sense diners i viu com pot i en una absoluta solitud. Un dia, és contractat com a redactor en una revista misteriosa. Però el veritable enigma és que els dies posteriors a la seva contractació han estat marcats per una intensa pluja. Tot això canvia quan el jove coneix la Hina Amano, una noia que té un poder que pot fer que la pluja pari i la llum tornin a la ciutat. (sensacine.com)

Premis i seleccions

Premis Annie 2020: tres nominacions

Premis Asia Pacific Screen 2019: premi al millor llargmetratge d’animació (Genki Kawamura)

Premis del Cercle de la Crítica de Cinema de Florida 2019: nominada al premi a la millor pel·lícula d’animació

Festival Internacional de Cinema de Palm Springs 2020: nominada al premi a la millor pel·lícula en llengua estrangera

Premis Satèl·lit 2020: nominada al premi a la millor pel·lícula cinematogràfica, animada o mixta

Crítica

El dibuix ravatat

Makoto Shinkai es torna a servir d'una història sobrenatural per intuir l'existència de dues dimensions en paral·lel

L'èxit internacional i la posterior estrena en cinemes espanyols de Your Name va permetre, ara fa dos anys, que la poesia visual i narrativa del japonès Makoto Shinkai, fins llavors reduïda al cercle d'especialistes en anime, creués per fi la barrera del desconeixement general al nostre país. Dotat d'un lirisme exacerbat i d'uns senyals d'identitat basats en el perfeccionisme del dibuix, l’arravatament romàntic i la fonamental influència en els seus relats de l'espai i del temps, exposats alhora com a obstacles i com a salconduits per a la passió, el director i escriptor japonès tan sols té parangó en el seu reincident estil. Unes formes i unes peculiaritats de fons en què abunda en el seu últim treball, El tiempo contigo, preciós melodrama d'incontenible força musical i insòlita màgia.

"El clima reflecteix l'ànim del cel". Aquesta és la frase que podria resumir la pel·lícula i la que també serveix com a paradigma de la personalitat de Shinkai: sense por d’acostar-se al sublim però sempre a un pas de la cursileria, i amb la capacitat per escapar-se d'aquesta gràcies a l'extrema conjunció del to dels seus relats i el traç dels seus dibuixos. Igual que a Your Name, encara que potser un petit esglaó per sota quant a qualitat, el director d’El lugar donde nos conocimos (2004) i Cinco centímetros por segundo (2007) es torna a servir d'una història sobrenatural per intuir l'existència de dues dimensions en paral·lel. I amb una protagonista que s'escapa de qualsevol naturalisme: la noia que fa lluir el sol.

A El tiempo contigo, protagonitzada per dos adolescents i destinada principalment a ells (però no només), es fon la quotidianitat d'un noi que abandona el seu poble per intentar integrar-se a la jungla d'un Tòquio a prop de l’apocalipsi, i l'encanteri d'una misteriosa jove amb poders per manipular el clima. Així, els problemes laborals i socials s'uneixen a l'habitual esperit diví de Shinkai, i cada pla acaba reflectint bé la seva valentia per a la intensitat, sobretot amb aquest extraordinari tractament de la llum en el dibuix, complicat encara més per l'habitual presència de la pluja .

Shinkai sap ser alhora proper i celestial i, de nou amb l'ajuda tonal dels temes del grup de rock japonès Radwimps, com a Your Name, oferir interludis musicals als seus matisos melodramàtics amb cançons que acaben conformant un molt especial èxtasi juvenil.

Javier Ocaña – elpais.com

Sala: 
CineBaix Sala 5

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Makoto Shinkai
Fotografia 
Animació
Intèrprets 
Animació
Durada 
114 min
País 
Japó
Gènere 
Animació
Drama
fantasia
Música 
Radwimps
Secció de La Mostra