FEDAYIN, LA LLUITA DE GEORGES ABDALLAH

Títol original 
FEDAYIN, LE COMBAT DE GEORGES ABDALLAH
Títol en català 
FEDAYIN, LA LLUITA DE GEORGES ABDALLAH

Fedayin, le combat de Georges Abdallah - Bande-annonce

Llengües Francès i àrab, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

Fedayin, la lluita de Georges Abdallah traça el viatge d’un incansable comunista i lluitador àrab per Palestina. Des dels camps de refugiats palestins que van forjar la seva consciència, fins a la mobilització internacional per a la seva llibertat, descobrirem l’home que es va convertir en un dels presos polítics més antics d’Europa. (fedayin-lefilm.com)

Crítica

El comunista libanès i activista palestí compleix trenta-sis anys i set mesos de presó

Georges Ibrahim Abdallah (Kobayat, Líban, 1951), militant del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPAP) i de la Fracció Armada Revolucionària Libanesa (FARL), és un dels presoners polítics més antics d’Europa. Té setanta anys. No ha sortit de les garjoles franceses d’ençà del 1984. Fa trenta-sis anys i set mesos. El van condemnar a perpetuïtat l’any 1987 per actes de terrorisme. Segons el seu advocat d’aleshores, Jacques Vergès, el van acusar sense proves d’haver dirigit els escamots que havien mort un agent del Mossad i un militar dels EUA, veterà del Vietnam.

El documentari Fedayin, la lluita de Georges Abdallah (Collectif Vacarme(s) Films) comença preguntant-se què són els fedaïns: “Són els fills d’aquest poble oprimit, expulsat de la seva terra, privat del dret d’autodeterminació, aquells a qui fins avui s’ha impedit de lluitar per alliberar Palestina. ‘Fedaí’ ve del mot àrab fida, que significa ‘sacrifici’.”

El film, que s’ha rodat a Alemanya, Bèlgica, França, el Líban i Palestina, traça la història d’aquest militant libanès, marxista i d’origen familiar cristià maronita, des de la seva implicació juvenil amb la causa palestina fins avui, després de gairebé trenta-set anys de presó. Quan era jove, el Líban era refugi de molts palestins represaliats i expulsats de la seva terra. El país va rebre l’atac de les forces militars israelianes. Els fedaïns van ser-ne expulsats i les ciutats Sabra i Xatila van ser objecte d’una matança. Georges Abdallah es va posar al costat dels seus. Abans de lliurar-se a l’activisme va ser mestre i va viure en un camp de refugiats palestins.

De la Nakba (1948) al Setembre Negre a Jordània (1970), passant per l’ocupació israeliana del Líban (1982), el documentari explica com la causa palestina va implicar els joves libanesos dels anys setanta. Quins eren els seus motius i mètodes de lluita i com va decidir Georges que calia dur aquell combat a Europa, en un moment en què l’extrema esquerra europea creia que Palestina era també un dels seus objectius de lluita i hi actuava conjuntament.

El resultat no és una hagiografia del protagonista, sinó una immersió, amb ell com a eix, en el complex conflicte entre Israel i Palestina, en el context de la política internacional. Exposa, també, la feblesa i la falsedat de les acusacions contra ell, segueix el seu procés i el calvari dels anys de presó, amb el suport de les opinions d’historiadors, com ara Khaled Barakat, de la seva família, d’activistes palestins, dels seus advocats, dels grups de suport i d’antics camarades de lluita i de presó. Entre ells, Bertrand Sassoye, antic membre de les cèl·lules comunistes combatents belgues i pres polític del 1985 al 2000. I Jean-Marc Rouillan, fundador del grup armat Action Directe, condemnat a perpetuïtat des del 1987, que va ser alliberat el maig del 2018.

fedayin-lefilm.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

divendres 5 nov. - 18.30
Sala: 
2

Fitxa tècnica

Intèrprets 
Maurice AbdallahJean-Louis Chalanset
Bertrand Sassoye
Durada 
82 min
País 
França
Líban
Gènere 
Documental
Secció de La Mostra