Gandhi

Gandhi Trailer Subtitulado

Llengües Anglès i hindi, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Després de defensar els drets dels ciutadans negres a Sud-àfrica, Mahatma Gandhi, considerant que també els hindús són ciutadans de segona classe a la seva pròpia terra, els incita a revoltar-se contra l'Imperi Britànic mitjançant la doctrina de la no-violència i la desobediència civil , liderant el moviment que va portar l'Índia, fins llavors una colònia, a independitzar-se dels britànics als anys 40. (FilmAffinity)

Premis i seleccions

Va guanyar 8 premis Oscar (Premis de l'Acadèmia, EUA 1983):

  • Millor pel·lícula
  • Millor actor protagonista (Ben Kingsley)
  • Millor director (Richard Attenborough
  • Millor guió, guió escrit directament per a la pantalla (John Briley)
  • Millor fotografia (Billy Williams, Ronnie Taylor)
  • Millor direcció d'art-escenografia (Stuart Craig, Robert W. Laing, Michael Seirton)
  • Millor disseny de vestuari (John Mollo, Bhanu Athaiya). Bhanu Athaiya va ser la primera persona nascuda a l'Índia que guanyava un Oscar
  • Millor edició de pel·lícula (John Bloom)

Un total de 35 premis i 21 nominacions.

Crítica

[...]

Tota la història d'aquest mite, es veu reflectida en la seva biografia feta pel·lícula el 1982, Gandhi. Dirigida per Lord Richard Attenborough, és un drama èpic sobre la personalitat del polític indi. El film narra els seus començaments així com tota la seva tasca a Sud-àfrica i l'Índia. La narració se centra en la discriminació racial dels hindús al seu propi país a càrrec dels britànics, i la lluita de Gandhi mitjançant la no-violència. Va ser interpretat de manera sensacional per Ben Kingsley, que aconsegueix una increïble caracterització, que aconsegueix connectar amb el públic fent creïble un personatge humil que tenia una fe indestructible. La cinta d'Attenborough, es va convertir en un clàssic de manera immediata, i es va guanyar el privilegi de l'acadèmia americana en aconseguir vuit Oscar, entre els quals el de millor pel·lícula, millor director i millor actor. Una obra de factura impecable, que basa el seu èxit en el gran treball del seu actor principal, i que va ser una de les pel·lícules representatives dels anys vuitanta.

Una personalitat senzilla, per a una superproducció britànica que va comptar amb un gran pressupost i un excel·lent repartiment en què destacaven secundaris com Candice Bergen, Edward Fox, Martin Sheen i un jove Daniel Day-Lewis. Aquest és el llegat permanent en cel·luloide d'una de les persones més influents del segle vint.

Mohandas Gandhi, un exemple en vida i mort, que va buscar la unió de dues cultures i eliminar les barreres que l'ésser humà moltes vegades s'imposa. Ell va ser la primera llavor contra el racisme i la xenofòbia al món, i que gràcies a la màgia del setè art, el món del cinema també el tindrà present.                                                                                                            

Emilio Martín Luna – elantepenultimomohicano.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dilluns 30 gen. - 17.00
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
John Briley
Fotografia 
Ronnie Taylor
Billy Williams
Intèrprets 
Ben Kingsley
Roshan Seth
Martin Sheen
Ian Charleson
Edward Fox
Candice Bergen
Saeed Jaffrey
Amrish Puri
Athol Fugard
Alyque Padamsee
Rohini Hattangadi
John Gielgud
Geraldine James
Trevor Howard
John Mills
Günther Maria Halmer
Richard Griffiths
Shreeram Lagoo
Michael Hordern
Om Puri
Nigel Hawthorne
Michael Bryant
Peter Cartwright
Ian Bannen
Bernard Hill
Daniel Day-Lewis
Durada 
188 min
País 
Estats Units
Índia
Regne Unit
Sud-àfrica
Gènere 
Biòpic
Música 
Ravi Shankar
George Fenton