INXEBA

Títol original 
INXEBA
Títol en castellà 
LA HERIDA

La herida (The Wound) | Tráiler subtitulado | StyleFeelFree

Llengües: Xhosa, afrikaans, anglès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Com  cada  any,  Xolani,  obrer  solitari,  participa  al  costat  d'altres  homes  de  la seva  comunitat  en  un  ritus  iniciàtic  tradicional  per  a  joves  que  estan  en  els últims anys de l'adolescència: seran circumcidats i després "preparats" per a la  vida  d'un  home  de  veritat.  Kwanda,  procedent  d'una  família  benestant  de Johannesburg i tutelat per Xolani, rep les burles dels seus companys per ser de  ciutat  i  massa  sensible.  Quan  Kwanda  descobreix  que  Xolani  està enamorat  en  secret  d'un  altre  dels  cuidadors,  la  vida de  tots  tres  canviarà radicalment. (filmaffinity.com)

Crítica

Un ritu antic i carregat de significat

11.02.2017 -BERLÍN  2017:  El  primer  llarg  del  sud-africà  John  Trengove  és  la  poderosa  història  d'una  tradició tribal iniciàtica

[...] The Wound, primer llarg del sud-africà John Trengove, és un film poderós, visualment creatiu i molt actual, ambientat en un entorn exòtic i que explica una història fascinant sobre la tradició, la masculinitat i l'homosexualitat. Abans de projectar-se a Berlín, la pel·lícula es va estrenar mundialment a Sundance.

El personatge principal, Xolani (Nakhane Touré), és membre del poble xhosa, a Sud-àfrica. Treballa en una fàbrica a la ciutat, i després va a una muntanya aïllada amb un grup d'homes per ajudar en la ukwaluka, un ritu iniciàtic tradicional per a joves que estan en els últims anys de l'adolescència. El grup de nois, anomenats "iniciats", seran circumcidats i després "preparats" per a la vida d'un home de veritat. Cada un d'ells és tutelat per un "cuidador", i Xolani s'ha d'ocupar de Kwanda (Niza Jay Ncoyini), l'únic del grup que ve d'una família benestant de Johannesburg. Els altres són majoritàriament nois del camp, i es burlen de Kwanda per ser de la ciutat i massa sensible. Kwanda, però, no triga a descobrir que Xolani està enamorat d'un altre dels cuidadors, el dur i una mica més vell Vija (Bongile Mantsai).

Trengove s'assegura de mantenir l'atenció del públic en cada pas que fa la història. Això ho aconsegueix, en primer lloc, a través del poder visual del film, que, a part de per l'ambientació rural, es veu reforçat per la pintura blanca que cobreix els nois els primers dies després de la circumcisió. I el mateix acte de la circumcisió grupal, estrany per a la majoria d’espectadors, és executat elegantment, amb una tensió tal que mantindria l'atenció de qualsevol, fins i tot si la narració no fos detallada i entretinguda –que definitivament ho és, des del principi fins al sorprenent clímax–

Les implicacions de la temàtica són abundants –des d’aquesta tradició que, per a la ment moderna, sembla no només brutal sinó també nociva per a la salut, i el fet que els joves i els grans que els guien en la iniciació la percebin com un signe real d'entrada a la maduresa, fins a la idea que la circumcisió sigui una forma de castració, lligant-la en conseqüència a l'homosexualitat. Aquesta perspectiva moderna és representada per Kwanda, un jove urbanita, mentre que Xolani, de l'altra banda, és un personatge molt més misteriós, savi a la seva manera, que actua com un pont entre el grup de tradicionalistes i l'adolescent a qui protegeix.

En l'apartat tècnic, que en general està molt aconseguit, destaca particularment la fotografia de Paul Özgür, amb una perpètua càmera en mà que s'acosta als personatges i després se n'allunya, fent voltes al voltant i situant-se de vegades en el punt de vista dels protagonistes, permetent alhora que el públic s'orienti fàcilment. I, encara que tendeixi més a ocultar les coses abans que a revelar-les, la imatge conté una qualitat especial que entra en ressonància amb el tema i amb el limitat coneixement que el públic en té.

 

Vladan Petkovic –cineuropa.org

Tipus de sessió: 
Presencial i online

Sessions presencials programades

diumenge 30 maig - 21.00
Sala: 
CineBaix Sala 2

Sessions online programades: 

dimarts 1 jun a diumenge 13 jun

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Malusi Bengu
Thando Mgqolozana
John Trengove Gènere
Fotografia 
Paul Ozgur
Intèrprets 
Nakhane Touré
Bongile Mantsai
Niza Jay Ncoyini
Durada 
88 min
País 
Alemanya
França
Països Baixos
Sud-àfrica
Gènere 
Drama
homosexualitat
Música 
João Orecchia
Secció de La Mostra