KOBANE. AIXECAR-SE

trailer Kobane

Fitxa tabs

Sinopsi

La ciutat de Kobane va ser mundialment coneguda el 2015 per la seva resistència contra Estat Islàmic. Aquest fet ha marcat els seus joves, però també ho han fet els importants canvis socials que s’han dut a terme a la zona autònoma del nord i l’est de Síria. La Zilan és escriptora i li agradaria poder viure tranquil·lament, però l’amenaça d’una nova guerra no li permet construir una vida normal. En Hussein, en canvi, va decidir allistar-se a les forces d’autodefensa kurdoàrabs. Tots dos intenten construir el seu futur enmig de la destrucció de la guerra i l’esperança de la revolució. (Camara Negra)

Sobre la pel·lícula

Kobane. Aixecar-se és un projecte que mostra la resiliència de la ciutat kurda del nord de Síria deu anys després de la revolució que va implementar una sèrie de canvis socials que l’han propulsat a ser un territori pioner dins d’Orient Mitjà.

Kobane. Aixecar-se no havia de ser un documental. Però a mesura que l’equip va anar coneixent la ciutat i la seva gent tot va anar prenent forma. Tal com diu un jove director de la Comuna de Cinema de Rojava, un dels projectes protagonistes al documental, “abans d’explicar una història, hem d’estimar els nostres personatges”. Per això l’equip que ha gravat el treball audiovisual ha passat diversos anys sobre el terreny, fent el periodisme que no busca la immediatesa ni el sensacionalisme, sinó el periodisme que seu, escolta, veu i aprèn.

Aquest documental arriba quan es compleixen deu anys des de l’anomenada revolució de Rojava. Des del 2012, el nord i l’est de Síria ha viscut una sèrie de canvis socials que l’han propulsat a ser un territori pioner dins d’Orient Mitjà. Una dècada més tard, tota una generació ha crescut amb uns valors -alliberament de la dona, ecologia social i democràcia radical- completament oposats als que fins llavors promovia el Govern de Bashar Al-Assad.

Tanmateix, a la ciutat de Kobane trobem realitats ben diverses; des d’aquells que viuen els canvis socials amb fervor fins als que pensen a emigrar a Europa. A través de les històries de vida de la Zilan i en Hussein connectarem amb la realitat de diversos joves, les seves pors i els seus anhels; recorrerem els escenaris on van tenir lloc la guerra contra Estat Islàmic i les posteriors massacres contra població civil.

El documental és un homenatge a Kobane, una ciutat que va atraure les càmeres d’arreu del món durant la guerra, però on poques han tornat per veure què n’ha quedat després. “No volem que Kobane sigui tan sols coneguda per la guerra”, diu Zilan Hemo, una de les protagonistes del documental. Aquesta escriptora de 24 anys ens obre les portes de casa seva per explicar-nos el que representa viure la contradicció d’estar vivint una revolució i a la vegada poder morir qualsevol moment.

Perquè és així, la guerra a Rojava continua. Aquest estiu s’han intensificat els atacs de Turquia, que continua flagel·lant la població civil utilitzant de carn de canó aquells que van iniciar l’aixecament popular fa deu anys, l’Exèrcit Lliure Sirià. Tot plegat, davant la passivitat de Rússia, també present a la zona. Aquests són alguns dels temes que el documental intenta explicar, malgrat la complexitat geopolítica que regeix la zona.

 El documental ha sigut produït, amb el suport de la Directa, pel col·lectiu Camara Negra [...]

Redacció Directa – directa.cat

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dissabte 12 nov. - 19.00
dilluns 14 nov. - 17.30
Sala: 
Sala 2
Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Ferran Domènech Tona
Fotografia 
Çiya Serekaniye
Intèrprets 
Documental
Durada 
41 min
País 
Espanya
Síria
Gènere 
Documental
Música 
Mehmud Berazi
Secció de La Mostra