La compasión de la selva

Títol original 
La miséricorde de la jungle
Títol en castellà 
La compasión de la selva

Trailer VIMEO The Mercy Of The Jungle

Llengües Francès i swahili, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

El sergent Xavier és un veterà dels conflictes ètnics a Ruanda, mentre que el soldat Faustin és un recluta novell que desitja venjar-se de la mort dels seus pares i germans. Després d'una escaramussa, tots dos s'allunyen del grup principal de guerrillers que els acompanyen i es veuen obligats a canviar de rumb per sobreviure. (Filmaffinity)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema de Chicago 2018: premi Silver Hugo i nominat al Golden Hugo, en la competició de nous directors

Festival de Cinema de Milà 2018: premi Digital en la competició internacional

Festival de Cinema i Televisió Panafricà d’Ouagadougou 2019: premi a millor actor (Marc Zinga) i gran premi Etalon de Yennega a millor llargmetratge

Crítica

2018.09.12 - TORONTO 2018: Joël Karekezi sotmet els seus protagonistes a una odissea antimilitarista que rememora un període turbulent de la història contemporània a la regió dels Grans Llacs 

The Mercy of the Jungle relata el viatge a la profunditat de la jungla de Kivu de dos soldats, un congolès i un altre ruandès, obligats a aliar-se per sobreviure tant a l'hostilitat del bosc com a la bogeria de la guerra. Es tracta del segon llarg de Joël Karekezi. El 2010, el seu curt The Pardon va tenir força èxit als festivals. La cinta explicava la redempció d'un jove que va matar la família del seu millor amic durant el genocidi ruandès. El cineasta va rodar una versió llarga basada en els mateixos personatges, que va tenir una acollida similar i li va brindar una targeta de presentació per començar a desenvolupar el seu segon llarg. El guió de The Mercy of the Jungle va ser seleccionat per la Fabrique des Cinémas du Monde de Canes i va aconseguir el premi a millor projecte del mercat del Festival de Cinema de Durban; aquesta setmana es preestrena a la secció Discovery del 43è Festival de Toronto.

The Mercy of the Jungle és una road movie a peu, a través de la jungla, que segueix la vagabunderia de dos soldats enemics, un jove recluta congolès i un heroi de guerra ruandès, que es veuen obligats a ajudar-se per sortejar els perills. Al cor de Kivu, lluiten en una guerra confusa en ple territori enemic, sols i sense recursos enfront de la inextricable jungla congolesa, tan frondosa com hostil. Famolencs, assedegats, els dos homes s'esforcen per conservar la seva lucidesa, afrontant la duresa de la jungla i els seus propis dimonis.

Al centre d'aquesta guerra misteriosa i dotada d'un halo fantàstic, l’absurditat d'aquesta guerra sense límits ressona amb l’eco de les atrocitats comeses. El film relata un període turbulent de la història recent de la regió, la segona guerra del Congo a la frontera entre la RDC i Ruanda. En l'opacitat del bosc, la pèrdua de referències dels protagonistes és tant física com psicològica. Quan ja no se sap qui lluita contra qui, per què seguir lluitant?

En els dos rols principals, figura d'una banda l'actor belga Marc Zinga, que va debutar a Les Rayures du Zebre, va aparèixer en la saga James Bond (Spectre) i després va protagonitzar Bienvenue à Marly-Gomont o, més recentment, Nos patriotes. De l'altra banda, tenim Stéphane Bak, que va debutar sobre els escenaris i després va ser columnista al Grand Journal (a l'edat de 15 anys), i que va debutar al cinema amb Les héritiers, i posteriorment va aparèixer a L'Outsider, Le Ciel attendra o Seuls. L'actor participa a més en el programa Rising Stars del festival.

Aurore Engelen (cineuropa.org)

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Joel Karekezi
Casey Schroen
Aurélien Bodinaux
Fotografia 
Joachim Philippe
Intèrprets 
Marc Zinga
Kantarama Gahigiri
Ibrahim Ahmed
Stéphane Bak
Abby Mukiibi Nkaaga
Nabwiso Mathew
Were Edrine
Ronald Ssemaganda
Nirere Shanel
Michael Wawuyo Jr.
Durada 
91 min
País 
Bèlgica
França
Rwanda
Gènere 
Ficció
Música 
Line Adam
Nirere Shanel
Secció de La Mostra