La mala noche

Títol original 
La mala noche
Títol en castellà 
La mala noche

Tráiler oficial de LA MALA NOCHE HQ español

Llengües Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Després de dos anys de trobades clandestines, un tímid cirurgià s'ha enamorat d'una dama de companyia. Però un accident li deixarà descobrir que ella no és la persona que ell creia, sinó una dona amb un perillós present que la persegueix, tant a ella com a altres dones, i que acabarà atrapant-lo també a ell. (programaibermedia.com)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema de Guadalajara 2019: nominació a millor pel·lícula en la Competició Iberoamericana

Festival Internacional de Cinema de Minneapolis St. Paul 2019: nominació al premi Emerging Filmmaker

Festival Internacional de Cinema de São Paulo 2019: nominació a millor pel·lícula en la Competició de Nous Directors

Crítica

El guardonat film equatorià “La mala noche” s’estrena a Equador

És la dona perfecta fins que decideix ser lliure. Aquesta és la frase que encapçala el cartell dissenyat per James Verdezoto per a la pel·lícula La mala noche, el mateix equatorià que va dissenyar cartells com el de Pulp Fiction o Training Day.

En aquesta expressió també es condensa la idea que la directora Gabriela Calvache va convertir en la seva primera pel·lícula de ficció i que, després de mostrar-se en 14 festivals, finalment s'estrena demà (23 d'agost de 2019) a les sales de cinema d’Equador.

La cinta narra la història de la Dana, una dona bella i intel·ligent que ha estat obligada a prostituir-se, havent d’entregar gairebé tots els seus ingressos al cap de la màfia que l'explota i 'protegeix', fins que un esdeveniment inesperat la impulsa a intentar donar un gir a la seva vida.

La cinta de Calvache comença perfilant la protagonista, interpretada per la colombiana Nöelle Schönwald.

Després de la primera escena, el film abandona la retòrica per revelar sense reserves la dramàtica situació de la Dana. Schönwald es fica a la pell d'una dona que llueix radiant i segura per fora però que es troba fracturada per dins. Al llarg del film, l'actriu conté i allibera plenament els seus gestos i sentiments en funció del vaivé emocional que exigeix ​​el relat.

Calvache marca bé, tot i que amb certa cautela visual, el rastre dels diners, armes, segrest, drogues, violència, mort i solitud que dominen l'horitzó de la prostitució i el tràfic de persones. El de Guayaquil Jaime Tamariz, en una destacada interpretació, es converteix en la cara d'aquest lúgubre món.

Aquests elements, recurrents en altres ficcions d'aquest tipus, depassen l'ordre de l'espectacle i adquireixen un inquietant sentit de realisme a La mala noche, que des d'una narrativa local fa un salt efectiu cap a l'universal.

Un acte de violència, una crisi familiar i un acostament emocional amb un dels seus 'clients' definiran el destí de la protagonista i marcaran la ruta que emprendrà el drama cap al suspens. L'actor bolivià Cristian Mercado és aquest 'client' que creu veure en la Dana una damisel·la en dificultats, per la qual potser no s'arriscarà si veu compromesa la seva moral, la seva reputació o la seva vida.

Vuit anys i 15 guions li va prendre a Calvache posar a la pantalla gran aquesta història, que sorgeix d'un compromès treball d’investigació, que inclou trobades amb víctimes de tràfic de persones.

La mala noche és una denúncia, però també l'experiència d'habitar en la pell de qui són víctimes de l'esclavitud moderna.

Fernando Criollo – elcomercio.com

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Gabriela Calvache
Fotografia 
Gris Jordana
Intèrprets 
Noëlle Schonwald
Cristian Mercado
Jaime Tamariz
Durada 
95 min
País 
Equador
Mèxic
Gènere 
Drama
Thriller
Música 
Quincas Moreira
Secció de La Mostra