MATAR A PINOCHET

Títol original 
MATAR A PINOCHET

Tráiler Oficial MATAR A PINOCHET

Llengües Versió original en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Xile, setembre de 1986. Ja fa 15 anys que Xile viu en la dictadura de Pinochet. El Ramiro i la Tamara planegen amb els seus companys d'armes -la majoria inexperts- un increïble intent d'assassinat contra el tirà. Al capdavant dels guerrillers del Frente Patriótico Manuel Rodríguez, la Tamara pren l'única decisió possible: matar Pinochet. La Tamara hauria canviat la història, però l'espionatge i la traïció la van deixar a un sol pas de la revolució... Una història inspirada en fets reals. (FilmAffinity)

Crítica

Acte fallit

Basada en fets reals, Matar a Pinochet, llargmetratge de ficció del documentalista i realitzador xilè de sèries de televisió Juan Ignacio Sabatini, és la història d'un grup de joves que la primavera de 1986 van estar a punt de canviar la història de Xile però lamentablement van fallar en el seu intent d'atemptar contra el dictador Augusto Pinochet.

[...]

Adaptació per al cinema del llibre Los fusileros, publicat el 2007 pel periodista xilè Juan Cristobal Peña, la història és la crònica d'una guerrilla a Xile, un thriller polític centrat en la trajectòria dels components del grup que va preparar minuciosament un atemptat que no va tenir el resultat que es buscava, les seves vides personals, els seus enfrontaments aper les tàctiques i els diferents egos.

L'acció se situa al setembre de 1986. Tamara, la comandant Tamara (Daniela Ramírez, Allende en su laberinto), mare d'una nena petita que ha deixat a càrrec de la seva família, encapçala el clandestí Frente Patriótico Manuel Rodríguez que va dissenyar un pla per matar Pinochet, atemptant contra el seu vehicle a la carretera a Valparaíso. Encara que al meu entendre no queda prou clar, hi va haver un traïdor responsable que diversos companys morissin salvatgement torturats pels militars del règim. Les escenes de tortura resulten difícilment suportables.

A la presentació al Festival de Huelva, el director va dir que «feia temps que treballava en el muntatge de la pel·lícula quan la societat xilena es va bolcar en massa (l'octubre de 2019) en manifestacions contra un sistema cruel i injust. Finalment, la ira als carrers no era altra cosa que una societat que fa 34 anys que intenta matar el llegat del dictador, intentant matar Pinochet».

Sabatini assegura que l'atemptat contra Pinochet, i en general la seva dictadura, segueix sent un tema tabú al país i «una ferida oberta per a molts xilens».

Mercedes Arancibia – cinenuevatribuna.es

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 21 Mar - 20.15

Fitxa tècnica

Guió 
Enrique Videla
Pablo Paredes
Juan Ignacio Sabatini
Fotografia 
Enrique Stindt
Intèrprets 
Daniela Ramírez
Cristián Carvajal
Juan Martín Gravina
Gabriel Cañas
Gas-tón Salgado
Julieta Zylberberg
Durada 
81 min
País 
Argentina
Espanya
Xile
Gènere 
Thriller
Drama
Música 
Julieta Naranjo
Secció de La Mostra