MI MEJOR AMIGO

Títol original 
BROTHER'S KEEPER
Títol en castellà 
MI MEJOR AMIGO

Brother's Keeper | Official Trailer | Berlinale 2021

Llengües Turc i kurd, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

En Yusuf i en Memo, el seu millor amic, són alumnes d'un internat per a nens i adolescents kurds a les muntanyes d'Anatòlia. Quan en Memo cau misteriosament malalt, en Yusuf ha de lluitar amb nombrosos obstacles per intentar ajudar el seu amic. (FilmAffinity)

Crítica

“Brother's Keeper”, l'amistat com resiliència, aposta de MAKMA

La sinopsi és ja prou eloqüent del que li espera a l'espectador de la pel·lícula Brother' s Keeper: "[...]

 Ferit Karahan dirigeix el seu segon llargmetratge ambientant-lo en un internat a l'est d'Anatòlia, en l'entorn del qual, de cru aïllament hivernal, el director porta a terme una reflexió sobre el creixent autoritarisme de la política turca i la repressió sobre la població kurda, segons es recull al web de Cinema Jove, en el festival del qual competeix per la Lluna de València al millor llargmetratge en la seva Secció Oficial, pel qual aposta MAKMA.

 Construïda al voltant de la mirada dels seus dos protagonistes, Brother's Keeper combina la duresa del seu escenari amb la tendresa per narrar aquest vincle estret que neix al caliu de la infància, apunten en la programació del certamen. "La por és contagiosa... La mentida derivada de la por crea un focus de resistència foucaltià. Però de vegades una petita mentida aparentment innocent pot causar estralls. Construïm la pel·lícula a partir d'aquesta idea", assenyala Karahan, en l'entrevista publicada al web del festival.

 "Volia abordar els meus traumes escolars", continua dient Karahan, "ja que em van deixar una profunda impressió. Vaig sentir la necessitat d'acostar-me el màxim possible a la realitat, però no volia fer un documental de la meva pròpia infància. En aquest punt, em vaig adonar que els professors són en realitat víctimes del sistema".

 Mitjançant una estructura "tensa i fosca", segons paraules del mateix director, Brother's Keeper acaba sent "una pel·lícula de detectius, on tots es converteixen en policies al seu torn". "Volia submergir l'audiència en aquesta atmosfera des del primer fotograma i assegurar-me que hi fossin fins al final de la pel·lícula", afegeix Karahan.

 "Els internats són sistemes que imposen l'obediència als estudiants, no només en les classes sinó també com una forma de vida. Atès que es basen en la normalització de les persones, també funcionen com a centres d'assimilació a Turquia. El nombre d'internats supera els milers, especialment a les regions on hi ha una densa població kurda", conclou Ferit Karahan.

MAKMA. Revista de artes visuales y cultura contemporánea

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dilluns 8 nov. - 16.30
dijous 11 nov. - 19.30

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Gülistan Acet
Ferit Karahan
Fotografia 
Türksoy Gölebeyi
Intèrprets 
Samet Yildiz
Ekin Koç
Mahir Ipek
Melih Selcuk
Cansu Firinci
Nurullah Ala-ca
Münir Can Cindoruk
Dilan Parlak
Ertan Gul
Umit Bayram
Mustafa Halli
Tekin Bulut
Nedim Salman
Mert Hazir
Siddik Salaz
Durada 
85 min
País 
Romania
Turquia
Gènere 
Drama
Secció de La Mostra