MORBAYASSA

Títol original 
MORBAYASSA

Morbayassa

Llengües Francès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

La Bella, una encantadora guineana de 30 anys, és ballarina en un cabaret de Dakar (Senegal). Porta una vida de prostitució sota el control d'una xarxa de proxenetes dirigida per un home anomenat Kèba. La noia està decidida a trobar el parador de la seva filla, que va ser abandonada en néixer a Bamako fa 18 anys, quan ella era una prostituta de 15 anys… (FCAT)

Premis i seleccions

2 nominacions:

  • Festival Internacional de Cinema de Seattle 2015: nominada al premi New Director's Showcase
  • Trofeus de Cinema Francòfon 2015: nominada a millor actriu (Fatoumata Diawara)
Crítica

Un llarg viatge a la pau amb si mateixa

 

El tèrbol món dels proxenetes

Morbayassa segueix l'accidentada vida de la Bella, Fatoumata Diawara, una jove guineana de trenta anys que és ballarina en un cabaret de Dakar, la capital del Senegal. Al local hi van tota mena d'homes per beure alcohol, veure l'espectacle de música i ball, a més d'alternar amb les dones que hi treballen. El local el dirigeix amb violència el Kéba, un proxeneta que recorre a qualsevol contacte i estratagema per aconseguir el que es proposa. Té contactes amb la Policia i fa els seus tractes perquè sigui tolerada la seva activitat.

La Bella també entra a la prostitució per sobreviure en aquest ambient dur de corrupció i xantatges. Les dones que escapen de la xarxa d'explotació del Kéba són finalment trobades amb la complicitat de policies corruptes, que avisen perquè les vinguin a recollir els homes a sou del proxeneta. Un dia la Bella és sol·licitada per el Yélo, Alexandre Ogou, un jove diplomàtic de l'ONU, que se sent captivat per ella, però ha de rebre l'autorització del Kéba per passar la nit fora amb ell.

A partir d´aquí comença una relació d´amistat molt més enllà dels esperats serveis sexuals de prostitució, i la Bella comença a ser ben tractada per un home i veu l´oportunitat de normalitzar la seva vida en el futur.

Des de Bella fins a Koumba

El guió de Marc Gautron i del director Cheick Fantamady Camara revela al principi que la Bella fa divuit anys es va veure abocada a abandonar en un dispensari la seva filla acabada de nèixer. No va tenir més remei en no sentir-se capaç de fer-se'n càrrec, quan als 15 anys  ja es dedicava a la prostitució per sobreviure. Segueix una relació cada vegada més satisfactòria amb el jove diplomàtic de Guinea Conakry, el Yélo, però persisteix amb la idea de trobar la filla que va abandonar en néixer. Per a la Bella és molt important localitzar-la i explicar-li per què no se'n va ocupar.

Amb e l suport d’una amiga viatja fins a París seguint les pistes per localitzar la seva filla, la Vanessa, Claire Simba, de qui ha esbrinat que va ser adoptada per un matrimoni blanc, els senyors Berger. Després d'una exhaustiva i llarga recerca que la porta a fer moltes trucades telefòniques sense resultat positiu, la companya de pis l'ajuda a avançar en la seva recerca acotant per internet les possibles persones que la van acollir. Recorre carrers i barris fins a aconseguir acostar-se al seu anhelat objectiu de poder localitzar el parador de la seva filla, a punt de la majoria d'edat legal.

La pel·lícula té dues parts molt diferenciades segons els seus escenaris, el Senegal i França, destí de la seva recerca incessant. Morbayassa està plantejada molt més enllà de la superació d'una vida de desgràcies per part de la Bella, nom com a cantant de Koumba, perquè aquesta recerca constant és una vital necessitat de fer les paus amb el seu passat.

Al retrobament amb la filla

Alliberada definitivament del proxeneta Kéba després d'haver pogut marxar a París, li queda pendent el desig d'establir la seva relació materna amb la Vanessa, la filla que amb prou feines va conèixer. En aquesta segona part, la Koumba, abans la Bella com a nom al cabaret de Dakar, es mostra ansiosa i aclaparada per la recerca de la seva filla divuit anys després.

Fatoumata Diawara, l'actriu protagonista que encarna la Bella-Koumba, demostra un ampli registre actoral, des de la cançó i el ball en el seu paper de prostituta fins al paper de dona dramatitzada en el desig de recuperar la relació materna trencada. La maliana Fatoumata és a més d'actriu, coneguda cantant, compositora i ballarina.

La pel·lícula pren el seu nom del ritu Morbayassa, una dansa ritual mandinga en què dones vestides amb parracs creuen el poble fins al rabeig d'aigua, així l'ara Koumba podrà conjurar el destí i manifestar aquesta redempció. Durant la seva estada a París la protagonista atén consulta, amb les endevinacions de les petxines de cauri com a manera de mantenir-se econòmicament i també reafirmar-se en la seva identitat personal. Així es retroba amb la cultura tradicional dels seus avantpassats, tan necessària per a la seva identitat personal fora de la seva terra.

Morbayassa és, per tant, una llarga lluita personal, a la trobada no només amb la seva filla sinó també amb la seva estabilitat personal, tan necessària per a la seva pau interior. L'abans anomenada Bella es reconcilia en la seva nova vida amb el seu nom d'origen, Koumba, perquè com li va dir una dona al seu país “Els qui neguen el seu nom són esclaus de per vida”.

[...]

Fernando Gálligo Estévez – cinemagavia.es

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dissabte 27 maig - 21.20
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Cheick Fantamady Camara
Fotografia 
Rémi Mazet
Intèrprets 
Fatoumata Diawara
Tella Kpomahou
Alex Ogou..
Durada 
120 min
País 
França
Guinea
Gènere 
Drama