OCUPACION S.A.

Ocupación S.A. [Documental]

Llengua Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Documental que revela l'entramat empresarial espanyol al Sàhara Occidental, l'opacitat que envolta les operacions i la violació sistemàtica dels drets humans i la legalitat internacional.(FilmAffinity)

Crítica

OCUPACIÓN S.A., és un projecte de l'ONGD basca Mundubat i de la productora brasilera Forward Films, i presenten el relat d'una traïció històrica que posa nom i cognoms espanyols a un espoli silenciat que vulnera la legalitat internacional perpetrant el saqueig de l'última colònia africana: el Sàhara Occidental.

Codirigida per Laura Daudén —periodista, investigadora i autora del primer llibre sobre el Sàhara Occidental al Brasil— i Sebastián Ruiz-Cabrera —expert en relacions internacionals i mitjans de comunicació—, OCUPACIÓN S.A. és un treball documental dut a terme per la productora brasilera FORWARD FILMS en col·laboració amb les ONGD basques Mundubat i Gune Irekiak, i amb el finançament de la Diputació Foral de Guipúscoa i els ajuntaments de Donostia, Madrid i Hernani.

Amb un tractament de gran sensibilitat i una investigació minuciosament contrastada, el curt documental destapa i mostra per primera vegada en format audiovisual el lucratiu entramat empresarial espanyol al Sàhara Occidental, com un dels aspectes més encoberts i silenciats de la història espanyola. Amb profundes arrels en el període franquista, i com la continuació d'un sistema injust i opac que segueix vulnerant tota mena de drets humans i legislacions internacionals, el flirteig entre els poders polítics espanyols i empreses pertanyents al poderós i intocable IBEX35 és desvelat amb valentia en el curt documental.

Les declaracions d'expertes i experts en matèria de legalitat internacional o extractivisme, activistes sahrauís, periodistes o representants polítics nodreixen la narrativa d'OCUPACIÓN S.A. com un exercici d'honestedat que pretén contribuir a sacsejar consciències i augmentar la pressió ciutadana per acabar amb l’inacceptable beneplàcit de les autoritats espanyoles en un negoci que manté en una situació de colonització l'últim territori per descolonitzar d’Àfrica.

amistadsaharaui.org

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 13 nov. - 18.30
dilluns 21 nov. - 17.00
Sala: 
Sala 2
Sala 4

Fitxa tècnica

Guió 
Laura Daudén
Fotografia 
Miguel Angel Herrera
Intèrprets 
Documental
Durada 
40 min
País 
Brasil
Espanya
Gènere 
Documental
Secció de La Mostra