A propósito de Elly

Títol original 
Darbareye Elly / About Elly
Títol en castellà 
A propósito de Elly

A propósito de Elly - Tráiler español.

Llengües Persa i alemany, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

L’Ahmad, un iranià que viu a Alemanya des de fa anys, torna de vacances al seu país natal. Els seus amics de la universitat celebren la seva arribada amb una excursió de tres dies al mar Caspi. La seva amiga Sepideh, que sap que s'acaba de divorciar d'una alemanya, convida l'Elly, la mestra de la seva filla. L'endemà, l’Elly desapareix sense deixar rastre, i tots culpen la Sepideh per haver-la convidat. A poc a poc, la veritat sobre l’Elly acaba sortint a la llum.

Seleccionada per l'Iran com a candidata a l'Oscar 2010 a la categoria de pel·lícula de parla no anglesa. (FilmAffinity)

Crítica

Per a fans del drama psicològic amb enigma a dins

El que comença com el relat costumista, gairebé en to de comèdia lleugera, del viatge de cap de setmana d'un grup d'amics amb una convidada de pedra, una mestra d'escola que amb prou feines coneixen, acaba com el retrat en negatiu d'una comunitat a la vora de la seva autodestrucció. Som al territori de La aventura (1960), d'Antonioni: la desaparició de l’Elly, la intrusa que semblava predestinada a ser protagonista, replanteja la trama, reorganitza la relació entre els personatges, i transforma un paisatge idíl·lic en un interior claustrofòbic, el mar en calma com l’oceà que ho devora tot.

Ashgar Farhadi utilitza l’Elly com a frontissa per dividir la pel·lícula, per reformular el to i timbre d'un relat, que, de sobte, es torna fosc i inquietant, convertint unes vacances a peu de mar en un infern de mentides i ocultacions. Aquesta és una pel·lícula sobre el poder centrífug de l'absència, sobre la capacitat d'un fantasma del qual gairebé no sabíem res per extreure el pitjor de cadascú. Esplèndids actors els d'aquesta pel·lícula iraniana que sembla un assaig sobre els misteris de la condició humana: quan envasem al buit una persona, quan l’aïllem del seu cos present, és quan menys la coneixem, o quan més ens adonem del poc que ens coneixem a nosaltres mateixos.

El millor: El sorprenent canvi de to a meitat de metratge.

El pitjor: A estones és una mica repetitiva.

Sergi Sánchez - fotogramas.es

Tipus de sessió: 
Online

Sessions online programades: 

divendres 4 febr. a dilluns 28 febr.

VEURE LA PEL·LÍCULA

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Asghar Farhadi (història: Azad Jafarian
Asghar Farhadi)
Fotografia 
Hossein Jafarian
Intèrprets 
Golshifteh Farahani
Taraneh Alidoosti
Mani Haghighi
Saber Abbar
Shahab Hosseini
Merila Zarei
Peyman Moaadi
Rana Azadivar
Ahmad Mehranfar
Durada 
119 min
País 
França
Iran
Gènere 
Drama
Música 
Andrea Bauer
Secció de La Mostra