Asghar Farhadi

Biografia 

Va néixer el 1972 a Ispahan (Iran). Aviat va descobrir les seves inclinacions artístiques, cosa que el va empènyer a escriure i submergir-se en el món del teatre i del cinema. Després d'estudiar a l'Institut del Cinema Jove, es va matricular a la Universitat de Teheran, on es va llicenciar en Realització el 1998. Durant els deu anys que va durar la seva formació, va realitzar dos curtmetratges, va dirigir dues sèries de televisió i va escriure diversos guions. El 2001 va coescriure amb Ebrahim Hatamikia el llargmetratge Ertefae Past, molt ben acollit per la crítica i el públic. El 2003 va estrenar el seu primer llarg, Raghs dar ghobar (Bailar con el polvo), que va obtenir el Premi Especial del Jurat al Festival de Cinema de Fajr (Teheran) i el Premi al Millor Actor i el de la Crítica al Festival de Cinema de Moscou. Un any després, Shahr-e Ziba (La bella ciudad) va ser guardonada al Festival de Fajr, va obtenir el Premi a la Millor Pel·lícula al Festival de Varsòvia i va ser premiada al Festival Internacional de Cinema de l'Índia. Chahar shanbeh souri (Fiesta de fuego), la seva tercera pel·lícula, es va estrenar el 2006 i va obtenir tres premis al Festival de Fajr, Millor Realització entre ells, i va ser guardonada amb l'Hugo d'Or a la Millor Pel·lícula al Festival de Chicago i amb el Premi al Millor Guió al Festival dels 3 Continents de Nantes. Director i guionista prolífic, ha sabut envoltar-se d'un grup d'actors fidels, dels quals destacarem Taraneh Alidousti, amb qui treballa per tercera vegada a A propósito de Elly. Aquesta pel·lícula de suspens psicològic amb un repartiment coral ja ha seduït el públic iranià i va causar una forta impressió a la 59a edició de la Berlinale, on va obtenir l'Ós de Plata al Millor Director, i al Festival de Tribeca, el Premi a la Millor Pel·lícula. (Filmin)

França
Iran
2009
119 min
Secció de La Mostra: 

L’Ahmad, un iranià que viu a Alemanya des de fa anys, torna de vacances al seu país natal. Els seus amics de la universitat celebren la seva arribada amb una excursió de tres dies al mar Caspi. La seva amiga Sepideh, que sap que s'acaba de divorciar d'una alemanya, convida l'Elly, la mestra de la seva filla. L'endemà, l’Elly desapareix sense deixar rastre, i tots culpen la Sepideh per haver-la convidat. A poc a poc, la veritat sobre l’Elly acaba sortint a la llum.

Seleccionada per l'Iran com a candidata a l'Oscar 2010 a la categoria de pel·lícula de parla no anglesa. (FilmAffinity)

Llengües Persa i alemany, amb subtítols en espanyol

França
Itàlia
2013
130 min
Secció de La Mostra: 

Després de quatre anys de separació, l’Ahmad viatja de Teheran a París per iniciar el procés de divorci a petició de la Marie, la seva esposa francesa. Durant la seva breu estada, descobreix la conflictiva relació entre la Marie i la seva filla Lucie. L’Ahmad s'esforça a restablir el vincle entre mare i filla, però acaba desvelant un secret del passat. (labutaca.net)

Llengües Francès i persa, amb subtítols en espanyol / amb subtítols en català / Doblada en català / Doblada en espanyol

França
Iran
2016
125 min
Secció de La Mostra: 

Emad i Rana han de deixar el seu pis al centre de Teheran a causa dels treballs que s'hi estan fent i que amenacen l'edifici. S'instal·len en un altre lloc, però un incident relacionat amb l'anterior inquilí canviarà dramàticament la vida de la jove parella. (FilmAffinity)

Llengües Doblada en espanyol

Iran
2011
123 min
Secció de La Mostra: 

La Simin vol deixar l’Iran actual, però en Nader, el seu marit, no vol deixar sol el pare, que pateix Alzheimer, i se separen. En Nader contracta una dona per cuidar-lo, però aquesta demostra no saber fer-ho, i fruit del nerviosisme esclata un greu problema entre tots plegats que acaba als jutjats.

Llengües Versió original subtitulada en català / Versió original subtitulada en espanyol /Doblada en català / Doblada en espanyol

França
Iran
2021
127 min
Secció de La Mostra: 

En Rahim (Amir Jadidi) és a la presó per un deute que no ha pogut tornar. Durant un permís de dos dies, intenta convèncer el creditor (Mohsen Tanabandeh) perquè retiri la reclamació de desemborsament d'una part del pagament. Però les coses no aniran com tenia previst. (FilmAffinity)

Llengües Persa, amb subtítols en espanyol