For Sama

Títol original 
For Sama

FOR SAMA (2019) | Official Trailer | PBS Distribution

Tipus de Mostra: 
Cinema de la Mediterrània i el Llevant

Llengües Àrab, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

For Sama és un viatge íntim i èpic que posa de manifest l'experiència femenina de la guerra. Com si es tractés d'una carta d'amor d'una jove mare a la seva filla, la pel·lícula explica la història de Waad al-Kateab al llarg de cinc anys a Alep, Síria, mentre s'enamora, es casa i dona a llum a la Sama, una nena. Amb la guerra com a rerefons, la seva càmera captura històries de pèrdua, rialles i supervivència, mentre lluita per prendre una decisió impossible: fugir o no de la ciutat per protegir la vida de la seva filla, abandonant així la lluita per la llibertat per la qual tant s'havia sacrificat. (www.vicentelopez.gov.ar)

Premis i seleccions

-Bergen International Film Festival 2019: premi Checkpoints

-Biografilm Festival 2019: premi del públic i premi a millor pel·lícula

-Festival de Cinema de Canes 2019: premi Golden Eye

-Festival Internacional de Cinema de Dubai 2019: millor documental

-Galway Film Fleadh 2019. Premi Human Rights i nominació a millor documental internacional

-Gimli Film Festival 2019: gran premi del Jurat – menció especial

-Guanajuato International Film Festival 2019: premi a millor documental internacional

-Hamptons International Film Festival 2019: premi a millor pel·lícula de conflicte i resolució

-Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2019: premi especial del jurat – documental internacional i nominacions a millor documental

-Lighthouse International Film Festival 2019: premi del públic a millor documental

-Minneapolis St. Paul International Film Festival 2019: premi del públic – cinema mundial – documental

-Festival de Cinema de Munich 2019: premi del públic

-Nantucket Film Festival 2019: premi a millor documental

-Newport Beach Film Festival 2019: premi del jurat a millor documental

-Odessa International Film Festival 2019: menció especial del jurat i nominació al Golden Duke – competició documental europeu

-RiverRun International Film Festival 2019: premi del jurat a millor pel·lícula documental

-Festival Internacional de Documentals de Sheffield 2019: premi del públic a millor documental i premi del Gran Jurat -menció especial-, i nominació al premi del gran jurat

-SXSW Film Festival 2019: premi del públic i premi del gran jurat

-Telluride Mountainfilm Festival 2019: premi Norman Vaughan Indomitable Spirit

-Traverse City Film Festival 2019:gran premi a millor pel·lícula

-VC FilmFest - Los Angeles Asian Pacific Film Festival 2019: premi del gran jurat a millor pel·lícula documental

A més d’altres nominacions en altres festivals

Crítica

2019.05.15 - CANES 2019: Waad Al-Kateab i Edward Watts presenten a Canes un documental sobre Síria després del seu èxit als festivals SXSW i Hotdocs

L'impressionant documental de Waad Al-Kateab i Edward Watts, titulat For Sama, es presenta al Festival de Canes en projecció especial i arriba al passeig de la Croisette amb avalada reputació després de guanyar el Premi de l'Audiència i el Premi a Millor Documental al South by Southwest Film Festival i el Premi Especial del Jurat a Documental Internacional del Hotdocs.

És evident per què aquest documental ha tingut tant d’èxit. Ambientat en la guerra civil siriana, relata la tràgica història d'un dissident a Alep, l'únic somni seu és enderrocar el règim d'Assad i viure en democràcia. Darrere de la càmera hi ha Waad Al-Kateab, estudiant de màrqueting a la universitat d'Alep quan van començar les protestes contra la dictadura la Primavera Àrab de 2011. Durant cinc anys, Al-Kateab va gravar la destrucció de la ciutat, veient com els seus somnis queien juntament amb els edificis.

La codirectora va començar a guanyar popularitat amb els seus reportatges per al canal britànic Channel 4 titulats Inside Aleppo que mostraven la crisi humanitària que patia el país. En aquesta pel·lícula l'acompanyem en el seu viatge personal, la veiem casar-se i tenir una filla, Sama.

La pel·lícula, titulada For Sama, és una carta dirigida a la seva filla, explicant-li per què la seva mare es va unir a la revolució i va decidir quedar-se a viure a Alep a l'hospital de campanya on el seu pare, Hamza, treballa com a metge, tot i el perill que corren i de veure com tants amics han perdut la vida. For Sama destaca d'entre la majoria dels documentals sobre Síria perquè analitza de forma brillant les motivacions dels que van decidir quedar-se a les zones afectades per la guerra, una història que podria succeir en qualsevol part del món.

La bogeria d'aquesta situació és encara més evident quan la família va a Turquia a visitar un familiar malalt i torna a Síria, amb el nen acabat de néixer, esquivant bombes i tirotejos pel camí. La pel·lícula està plena d'imatges impactants, algunes terribles, com els cossos inerts als rius, però també d'altres més felices, com el casament de la protagonista.

De tota manera, la pel·lícula pateix una tara important: no aconsegueix analitzar el que passa a Síria i en el món àrab des d'un punt de vista polític. Les protestes de 2011 a Síria semblen ocórrer sense cap relació amb la resta de moviments del Nord d'Àfrica. No s'hi esmenta la influència d'Occident, que subministra armes tant als rebels, com (encara més preocupant) als islamistes que recluten civils per enderrocar el règim. Cegament, es creu que Rússia és l'únic enemic, sense tenir en compte el context internacional ni quines podrien ser les veritables raons dels russos per aliar-se amb Assad. És comprensible que la situació política no sigui una prioritat per a Waad Al-Kateab, que pateix físicament les conseqüències de la guerra, però a posteriori seria factible fer una anàlisi macropolítica de la situació. Edward Watts, el tantes vegades premiat director britànic, codirigeix ​​aquesta pel·lícula per crear una impactant història sobre la guerra.

Kaleem Aftab – cineuropa.org

Sala: 
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Fotografia 
Waad Al-Khateab
Intèrprets 
Hamza Al-Khateab
Sama Al-Khateab
Waad Al-Khateab
Durada 
100 min
País 
Regne Unit
Gènere 
Documental
Música 
Nainita Desai
Secció de La Mostra