Sofía

Títol original 
Sofia
Títol en castellà 
Sofía

Sofia - Trailer subtitulado en español (HD)

Llengües Àrab i francès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Sofia és una dona, de 20 anys, que viu amb els seus pares a Casablanca. La jove s'adona que està embarassada i, ara, s'ha d'enfrontar a la dura realitat: en aquesta regió, està prohibit donar a llum un fill si els pares no estan casats. Sofia haurà de recórrer a l'ajuda de la seva amiga, Lena, per ocultar la seva filla acabada de néixer i, també, la veritat sobre com va ser concebuda. Aquestes, però, no seran les úniques afectades. Omar, el pare de la nena, podria enfrontar-se a una pena de cinc anys de presó si Sofia, en un intent per deslliurar-se de la presó, l'acusa d'haver-la violat. (Sensacine)

Crítica

2018.05.16 - CANES 2018: Amb l'ajuda d'un excel·lent guió, el primer llarg de Meryem Benm'Barek és un emocionant estudi feminista que dissecciona els dobles estàndards que divideixen la societat del Marroc

 

Al Marroc, l'article 490 del codi penal sanciona les relacions sexuals que tinguin lloc fora del matrimoni amb sentències de presó que arriben des d'un mes fins a un any. És al voltant d'aquesta "espasa de Dàmocles" que es desenvolupa la història de Sofia; el primer llargmetratge de Meryem Benm'Barek, projectat a la secció Un Certain Regard del 71è Festival de Canes. En primera instància, al públic se’l llança a la història d'una jove dona que entra en pànic per l'inesperat naixement del seu nadó després d'un continu rebuig del seu propi embaràs. Es veu obligada a actuar ràpid i a cercar contacte amb el pare del nadó o correrà el risc de ser arrestada. A mesura que la història progressa, el film revela ser molt més del que sembla al començament, i hàbilment ens dona una anàlisi sociològica de gran abast.

 

"Els teus pares estan destruïts. Els has humiliat". Al començament del dia, no hi ha manera d'evitar la culpa. Per a Sofia (Maha Alemi), de 20 anys, això és un malson que va començar el dia anterior amb dolors a l'estómac durant un dinar familiar. La seva cosina, Lena (Sarah Perles), estudiant de medicina, s'adona ràpidament i discreta del que passa: Sofia està de part. Amagant-ho dels pares de la jove (Nadia Niazi i Faouzi Bensaïdi) i de la seva pròpia mare, Leila (Lubna Azabal), Lena s'ocupa de Sofia i ho arregla tot a l'hospital local on té lloc el part. A més dels incessants missatges i trucades de la preocupada família de Sofia, als quals es veuen obligats a mentir, hi ha un problema de proporcions èpiques que ha de ser resolt en les pròximes 24 hores: Sofia ha d'estar casada per mantenir-se al costat correcte de la llei. Quan tot just acaben de deixar l'hospital, lloc on no se'ls permet quedar-se, les dones s'aventuren a la nit (amb un nadó plorant en els seus braços) i entren al districte pobre de Derb Sultan. Estan buscant Omar (Hamza Khafif), que Sofia confirma que és el pare del nadó i que és un perfecte estrany per a tota la seva família (els quals estan molt millor econòmicament), encara que eventualment tots es veuran involucrats en discussions quan es reveli el secret de Sofia, punt en què la prioritat serà defensar l'honor d'aquesta i trobar una solució que satisfaci totes les parts i que permeti a la seva família salvar la seva reputació. Però l'excel·lent directora i guionista té més sorpreses per a nosaltres.

 

El film està compost per tres ritmes discernibles; comença a un ritme precipitat al mig de l'acció (i d'un naixement que passa molt ràpid fins i tot per tractar-se de la primera vegada de la mare), on les decisions vitals s'han de prendre amb urgència; després, una sèrie de confrontacions entre les famílies dels possibles futurs esposos i un viatge a l'estació de policia local abans que la història torni finalment a l'entorn de Sofia. A mesura que el film avança, el seu propòsit real es fa clar: il·lustrar l'estructura de classe de la societat al Marroc i la hipocresia que l'envolta. Al final això resulta en una imatge sorprenent, aconseguida per mitjà de direccions sobreestimades però efectives, i encara que la conclusió és una mica superficial, a causa de moltes preguntes que queden sense respondre pel que fa a la personalitat de Sofia (que resulta ser molt més complexa del que pensem al principi), el film com a tal no es veu afectat.

 

Fabien Lemercier – Cineuropa.org

Tipus de sessió: 
Online

Sessions online programades: 

divendres 20 nov. a dilluns 30 nov.

Fitxa tècnica

Guió 
Meryem Benm’Barek
Fotografia 
Hoang-Son Doan
Intèrprets 
Maha Alemi
Lubna Azabal
Sarah Perles
Faouzi Bensaïdi
Nadia Niazi
Durada 
79 min
País 
França
Marroc
Qatar
Gènere 
Drama
Secció de La Mostra