TUG OF WAR

Títol original 
VUTA N'KUVUTE

Vuta N'Kuvute (Tug of War) (2021) Trailer

Llengües Suec, anglès i suahili, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Una història d’amor polític sobre la majoria d’edat ambientada en els últims anys de la colònia britànica de Zanzíbar. En Denge, un jove lluitador per la llibertat, coneix la Yasmin, una dona índia de Zanzíbar, enmig de la nit quan es dirigeix a casar-se. La passió i la revolució s’intensifiquen. (ficac.cat)

Premis i seleccions

6 premis:

  • Festival de Cinema de Seattle 2022: menció especial del Jurat i premi especial del Jurat en el Concurs de Nous Directors
  • Premis de l’Acadèmia de Cinema Africà (AMAA) 2022: millor actriu protagonista (Ikhlas Gafur Vora), millor pel·lícula, millor pel·lícula en llengua africana i millor banda sonora original

Més 11 nominacions.

Crítica

Un jove revolucionari i una núvia fugitiva lluiten per les llibertats prohibides, en l'adaptació d'Amil Shivji de la novel·la suahili d'Adam Shafi.

En aquesta adaptació de la premiada novel·la suahili d'Adam Shafi, ambientada al Zanzíbar dels anys 50, un romanç és colpejat per les dures influencies del domini britànic i la lluita militant local per l’alliberament.

A les costes del port comercial centenari de les "illes de les Espècies" de l'oceà Índic, sota el control del protectorat britànic i supervisat pel sultà d'Oman –en Denge, un jove revolucionari swahili, lluita per una Zanzíbar lliure. S'escapoleix davant de la implacable policia colonial pels carrerons estrets i els murs erosionats d'una ciutat de pedra segregada, en "De" (Gudrun Columbus Mwanyika) i els seus companys importen fullets socialistes i distribueixen traduccions al suahili per tota l'illa, protagonitzant revoltes a sales de ball i clubs d'expatriats per exigir autonomia política. En De no somia amb res més fins que coneix la Yasmin (Ikhlas Gafur Vora), una jove dona índia-zanzibaresa que busca les seves pròpies llibertats prohibides i que no espera estar intrigada pel misteri d’en De. Després de fugir del seu matrimoni concertat, la Yasmin es retroba amb les seves arrels a través dels ulls d’en De i a través de la seva amiga generosa, la Mwajuma (interpretada per la músic zanzibaresa Siti Amina). Junts, tots tres s'aventuren a través de comunitats separades per categories racials britàniques arbitràries, però profundament barrejades a nivell de cultura i ritme.

Recordant una pel·lícula anticolonial, Deseando amar, distingida com una de les poques pel·lícules mai rodades a l'illa de Zanzíbar, i el primer llargmetratge tanzà que s'ha presentat al Festival [de Toronto], l'últim film d'Amil Shivji captura les tensions històriques úniques d'un temps i un espai indelebles. Tenint lloc menys d'una generació després del tancament del tràfic d'esclaus d'Àfrica oriental, del qual Zanzíbar va ser un centre base, aquesta peça d’època mira cap al final de mig segle de domini colonial sobre l'arxipèlag. La coneguda novel·la de Shafi s'ensenya a les escoles secundàries de Tanzània, i ara una nova generació d'amants té Tug of War per inspirar els seus somnis de futurs millors.

Nataleah Hunter-Young – tiff.net

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 28 maig - 16.15
diumenge 28 maig - 21.45
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Jenna Cato Bass
Amil Shivji (novel·la: Shafi Adam Shafi)
Fotografia 
Zenn van Zyl
Intèrprets 
Gudrun Columbus Mwanyika
Ikhlas Gafur Vora
Siti Amina
Lukman Ali
Durada 
92 min
País 
Alemanya
Qatar
Sud-àfrica
Tanzània
Música 
Amin Bouhafa
Amélie Legrand