Una tierra imaginada

Títol original 
Huan tu / A Land Imagined
Títol en castellà 
Una tierra imaginada

A LAND IMAGINED TRAILER

Tipus de Mostra: 
Cinema Asiàtic

Llengües Bengalí, anglès i mandarí, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

En Wang, un treballador xinès que viu a l'àrea industrial de Singapur pateix un accident a la feina i està ansiós per la repatriació. Incapaç de dormir, comença a freqüentar un cibercafè enmig de la nit. Amb l'esperança de trobar alguna forma de contacte humà en una terra que el fa sentir alienat, fa una amistat en línia que acaba sent molt més sinistra del que s'esperava. Quan en Wang desapareix sobtadament, el policia Lok és cridat a investigar la història i descobrirà una veritat inesperada. (filmaffinity.com)

Crítica

2018.08.13 - LOCARNO 2018: La guanyadora del Lleopard d'or del Festival de Locarno és un excel·lent thriller detectivesc sobre l'existència de realitats i identitats paral·leles

El tercer llargmetratge del cineasta de Singapur Yeo Siew Hua, A Land Imagined, va ser la coproducció franconeerlandesa guanyadora de la 71a edició de Festival de Locarno. A Land Imagined és un excel·lent neo-noir que arrenca amb la desaparició d'un immigrant xinès anomenat Wang (Liu Xiaoyi) a Singapur. Per evitar un escàndol polític entre els dos països asiàtics, les autoritats locals acorden que el cas sigui resolt mitjançant una investigació encoberta, que portarà a terme el detectiu Lok (Peter Yu).

Després de dies de recerca, les pistes condueixen l'agent cap a un estrany lloc al Chinatown de Singapur. Es tracta d'un cibercafè nocturn, regentat per una misteriosa jove, coneguda pel nom de Mindy (Lluna Kwok), on en Wang acostumava a anar diàriament per combatre el seu insomni crònic. En el moment en què el policia entri en aquest lloc encantat, la pel·lícula patirà una mena de trencament traumàtic que canviarà el sentit de la narració, percebuda, ara, des del punt de vista subjectiu del desaparegut.

Camuflada sota l'aparença d'un thriller detectivesc, A Land Imagined amaga una inquietant reflexió filosòfica sobre l'existència de nivells superiors de consciència que l'ésser humà desconeix. Així mateix, Yeo Siew Hua ha confessat que la seva formació en els estudis de Filosofia ha marcat l'essència metafísica de la seva nova pel·lícula. A Land Imagined ens convida a confiar en l'expansió dels nostres horitzons psíquics, seguint el rumb de la connexió sobrenatural, entre el personatge de l'investigador i l'investigat, desenvolupada, alhora, en dues dimensions diferents. Una, en el món dels somnis, i, l'altra, jugant a videojocs per Internet.

Aquestes especulacions filosòfiques no anul·len l'atmosfera d'intriga i misteri que inaugurava el film. En tot moment, A Land Imagined s’alça com un malson lynchià, sobre realitats i identitats paral·leles, que tindrà lloc en un escenari lúgubre, exclusivament il·luminat per intermitents llums de neó que evoquen el cinema de Nicolas Winding Refn.

Carlota Moseguí – cineuropa.org

Sala: 
CineBaix Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Siew Hua Yeo
Fotografia 
Hideho Urata
Intèrprets 
Peter Yu
Luna Kwok
Xiaoyi Liu
Jack Tan
Ishtiaque Zico
Durada 
95 min
País 
França
Països Baixos
Singapur
Gènere 
¨Ficció / Drama
Misteri
Secció de La Mostra