WINNIE

Títol original 
Winnie
Títol en castellà 
Winnie

Winnie – Trailer – SFF 17

Llengües Anglès i francès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Winnie Madikizela Mandela és una de les figures polítiques femenines actuals més interessants, però també és una de les més incompreses. Winnie estudia en profunditat la seva vida i la seva contribució a la lluita lliurada per acabar amb l'apartheid des de dins. Amb declaracions de la mateixa Winnie i testimonis dels enemics que van intentar reprimir les seves idees radicals, aquesta pel·lícula retrata l'autèntica Winnie. (fcat.es)

Premis i seleccions

Festival de Cinema de Jerusalem 2017: nominat al premi In Spirit for Freedom a millor documental

 

Festival Internacional de Cinema de Seattle 2017: nominat en la competició documental

 

Festival Internacional de Documental de Sheffield 2017: nominat al premi Tim Hetherington

 

Festival de Cinema de Sundance2017: premi de direcció i nominat al gran premi del Jurat

Crítica

‘Winnie’, el notori documental de Sundance 2017 sobre "Independent Lens" de PBS, ofereix una visió sobre un dels líders més controvertits de Sud-àfrica

Fins i tot abans de la seva mort el 2013, Nelson Mandela va inspirar molts projectes de cinema i televisió que van trobar una audiència aquí als Estats Units. Molts menys se n’han fet sobre Winnie Mandela, la seva esposa i portaveu durant gairebé tres dècades. [...]

Tot i que el documental és inicialment lent, mostra el gran esforç fet per desacreditar Winnie Mandela per negar el seu poder i el seu impacte. En aquest documental es mostra el passat i el present de Winnie Mandela. Els primers crítics van acusar Winnie de ser massa complaent envers la seva persona, que va donar suport al projecte. El documental, però, tracta d’exposar la seva lluita. Va més enllà dels titulars de la mort de Stompie Moeketsi, el jove que presumptament ella havia mort, i el seu suposat afer amorós amb Dali Mpofu, que apareix al documental. El més important és que mostra que hi va haver un esforç organitzat per desacreditar-la.

D'aquests esforços, la seva biògrafa Annè Marié du Preez Bezdrob, autora de Winnie: A Life (2003), que és blanca i al documental s’identifica com a Annè-Marié Bezdrob, diu: "Van entendre que havien de destruir Winnie si volien destruir la lluita."

Hi apareix que són l’estructura de poder blanc sud-africà i alguns dels seus portaveus. Un dels que treballaven en les comunicacions admet que va alimentar moltes històries falses als mitjans per danyar la credibilitat de Winnie Mandela. I mentre treballava per a molts, els desconcertava per què mai no podrien esborrar l’amor i el respecte que la majoria dels sud-africans tenien per ella. Perquè Winnie Mandela era de la gent i sempre es va mantenir fidel a això, la seva influència és profunda i forta. La seva filla Zindzi Mandela, que també va lluitar per l'alliberament del seu pare Nelson Mandela, assenyala la seva coherència.

"Algunes persones entren i surten de la història, però la mare és una constant", afirma Zindzi Mandela. I aquesta consistència es mostra a través d’un material que es remunta al 1958. No hi ha literalment una dècada des que l’activisme de Nelson Mandela esdevé destacat on Winnie Mandela hi sigui absent. Fins i tot ara que Nelson Mandela ha traspassat, Winnie Mandela, a l'edat de 81 anys, continua sent rellevant, que no és poca cosa. Com mostra Winnie, s'ha fet molt per destruir això i, tristament, la vida de Winnie Mandela ha estat marcada per la constant traïció dels seus.

Potser el més descoratjador és la traïció del Congrés Nacional Africà (ANC), Desmond Tutu i el mateix Nelson Mandela. Tanmateix, Winnie Mandela segueix sent d'alguna manera indulgent i sempre centrada en el que és millor per a la seva gent i no només per a ella mateixa malgrat les acusacions greus contra ella durant moltes dècades.

Winnie no és el primer intent de Lamche de documentar la història de Sud-àfrica. Abans de Winnie, hi havia Sophiatown, de 2003, sobre la famosa comunitat sud-africana de Harlem-esque, i el 2004 Accused # 1: Nelson Mandela, que és la història no explicada del judici de Rivonia que va condemnar Nelson Mandela i alguns dels seus companys a la presó de per vida. Aquest és, doncs, un terreny familiar per a Lamche i, per tant, no té necessitat d’entretenir amb glorioses representacions del seu tema. Sincerament, podria haver fet aquest document sobre Winnie Mandela sense la seva cooperació i, atesa la seva reputació sensacional, potser fins i tot hauria arribat a més públic.

Però la riquesa de Winnie i l’accés que Lamche té al seu tema principal ofereix una oportunitat única. En escoltar directament Winnie Mandela i Zindzi, la seva filla més jove amb Nelson Mandela, el públic té una idea directa de com va ser realment la contribució de Winnie Mandela a la lluita del segle XX contra l'apartheid. Poques persones són conscients del que realment havia de suportar. Per tant, en aquest camp, el documental és absolutament il·lustrador.

Independentment del que alguns puguin creure o no sobre Winnie Mandela, moltes coses són inqüestionables. És difícil negar el compromís de Winnie Mandela amb la llibertat a la seva terra natal i la fidelitat a la seva gent. Fins i tot en la seva edat avançada, segueix sent una defensora de Sud-àfrica i no ha abandonat la seva lluita pel que és correcte, independentment de qui lidera el país.

En els darrers anys, el ric lideratge femení del continent africà ha gaudit de més reconeixement i Winnie Mandela és un model important. Com a primera treballadora social mèdica negra a l'hospital Baragwanath de Johannesburg, ja estava en un camí important abans de conèixer Nelson Mandela. Com a esposa i, el més important, la seva camarada durant els seus 27 anys d'empresonament, va servir de portaveu i líder del moviment antiapartheid per alliberar els sud-africans negres de l'opressió del govern blanc de la minoria. Fins i tot quan la seva reputació era menyspreada i va ser abandonada per aquells que havia mantingut al seu costat durant moltes dècades, el seu respecte entre la gent es va mantenir alt. Winnie de Patrice Lamche intenta mostrar-nos per què.

rondaracha, Ronda Racha Penrice (mèdium.com)

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Pascale Lamche
Fotografia 
Olivier Raffet
Felix Meyburgh
Nic Hofmeyr
Intèrprets 
Documental
Durada 
98 min
País 
Finlàndia
França
Països Baixos
Sud-àfrica
Música 
Daniël Hamburger
Secció de La Mostra