¿Y ahora adónde vamos?

Títol original 
Et maintenant, on va où? (Where do we go now?)
Títol en castellà 
¿Y ahora adónde vamos?

¿Y ahora adónde vamos? Trailer - Subtítulos en español

Llengües: Àrab, rus i anglès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

En el camí que porta al cementiri del poble, una processó de dones de negre afronta estoicament la calor del sol estrenyent contra elles les fotos dels seus marits, dels seus pares o dels seus fills. Unes porten vel, d’altres una creu, però totes comparteixen el mateix dol, conseqüència d'una guerra funesta i inútil. En arribar a l'entrada del cementiri, el seguici es divideix en dos: un musulmà, l'altre cristià. Amb el rerefons d'un país estripat per la guerra, ¿Y ahora adónde vamos? narra la determinació sense fissures d'un grup de dones de totes les religions per protegir la seva família i el seu poble de les amenaces exteriors. Demostrant un gran enginy, inventant estratagemes, unides per una amistat indestructible, aquestes dones només tenen un objectiu: distreure l'atenció dels homes i fer que s'oblidin de la seva còlera i de la seva indiferència. Però quan els esdeveniments prenen una orientació tràgica, fins on estaran disposades a arribar per no perdre els que encara queden?

Premis i seleccions

Festival de Canes 2011

Premi François Chalais

Premi del Jurat Ecumènic - Menció Especial

Nominada al premi Un Certain Regard

 

Festival de Cinema del Sud, Oslo 2011

Premi del públic

 

Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2011

Premi del públic a la millor pel·lícula europea

 

Festival de Cinema d'Estocolm 2011

Premi Cavall de Bronze al millor guió i a la millor música

 

Festival Internacional de Cinema de Toronto 2011

Premi del públic

 

Premis del Cercle de Dones Crítiques de Cinema 2012

Premi WFCC a la millor pel·lícula estrangera de dones o sobre dones

Crítica

Moros i cristians

Un poblet aïllat del Líban, on coexisteixen musulmans i cristians. Cert aïllament i la bondat natural de la gent podrien fer pensar que allà és possible la convivència pacífica. Però el clima d'enfrontament violent del país no deixa d'afectar-los, i es produeixen les provocacions des d'un costat i l’altre. Les dones, més raonables que els homes, tracen un pla astut per distreure'ls d'aquestes picabaralles. Aconsegueixen que les joves ucraïneses d'una revista ambulant passin uns quants dies al poble, i sens dubte que almenys d'entrada això ajuda a rebaixar la tensió entre els homes.

La libanesa Nadine Labaki, coguionista, directora i actriu, va sorprendre el 2007 amb la comèdia coral femenina Caramel. La seva nova cinta, coescrita altra vegada amb Rodney Al Haddid i Jihad Hojeily, comparteix alguns traços amb la seva predecessora, sobretot la importància de les dones i els nombrosos personatges. En canvi el 'look' és més realista, menys 'encaramel·lat' si se'ns permet el joc de paraules. Això no impedeix que Labaki s'arrisqui amb una barreja 'màgica' de tons, que no sempre funciona, entre la comèdia lleugera, gairebé el sainet, i la tragèdia pura i dura, amb moments surrealistes, i fins i tot diversos passatges de musical. Tot això per traçar una paràbola sobre la necessitat de buscar punts de trobada per a la convivència de musulmans i cristians. I en aquest sentit se subratlla el paper essencial de la dona, la força i l'instint de supervivència que tenen les mares de família.

Val la pena subratllar l'originalitat d'algunes solucions narratives de ¿Y ahora adónde vamos?, amb què Labaki fa jocs malabars sorprenents per no ofendre la sensibilitat religiosa de ningú. En aquest sentit, i malgrat alguns passatges en el tall de la navalla, es pot dir que domina la intenció d'una mirada amable, per exemple en el retrat del sacerdot i l'imant del llogaret, els quals malgrat les seves prèdiques pacífiques no aconsegueixen persuadir els seus fidels que les seves creences els haurien de portar a respectar els altres. La directora se les arregla per oferir a l'espectador una injecció d'optimisme que no deixa de ser realista. (decine.com)

Sala: 
Sala 2
Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Thomas Bidegain
Rodney Al Haddad
Jihad Hojeily
Nadine Labaki
Bassam Nes-sim
Fotografia 
Christophe Offenstein
Intèrprets 
Nadine Labaki
Kevin Abboud
Claude Baz Moussawbaa
Julian Farhat
Ali Haidar
Layla Hakim
Yvonne Maalouf
Antoinette Noufaily
Petra Saghbini
Mostafa Al Sakka
Sasseen Kawzally
Caroline Labaki
Durada 
110 min
País 
Egipte
França
Itàlia
Líban
Gènere 
comèdia dramàtica
Música 
Khaled Mouzanar
Secció de La Mostra 
La Mostra Educa 
Sessions per a centres educatius