Akira Kurosawa

Biografia 

(Tòquio, 1910-1998). Director de cinema japonès. Pintor frustrat per la seva pròpia autoexigència, va decidir dedicar-se al cinema, en el qual es va iniciar com a guionista. Recorre la seva obra aquest passat pictòric, en forma d'una gran cura amb la fotografia, un humanisme profund i una habilitat narrativa per la qual va ser considerat com el més occidental dels directors japonesos.

 

El 1950 va obtenir el Lleó d'Or de la Mostra de Venècia i l'Oscar a la millor pel·lícula estrangera amb el seu film Rashomon, una refinada versió d'un relat tradicional japonès que el va situar al mapa cinematogràfic internacional. El 1954 va repetir màxim guardó al certamen venecià amb Los siete samuráis, film objecte d'un cèlebre remake amb el títol de Los siete magníficos. El 1965, Barbarroja va patir un rebuig de la crítica i el públic que es va repetir en la seva ora següent, Dodes Ka-den, circumstància que el va empènyer a un intent de suïcidi el 1971.

 

Esgotat el seu crèdit en el seu país natal, el 1975 va aconseguir que les autoritats soviètiques financessin la pel·lícula Dersu Uzala, rotund triomf que li va permetre obtenir el seu segon Oscar i finançar Ran (1985), una espectacular adaptació d'El rey Lear, de William Shakespeare, en el marc del Japó medieval que es va convertir en un dels seus títols més coneguts.

Estats Units
Japó
1975
141 min
Secció de La Mostra: 

El capità Vladimir Arseniev i el seu destacament han de fer unes prospeccions geològiques als boscos de la taigà siberiana. La immensitat del territori i la duresa del clima fan que s'extraviï. Condemnat a vagar per una terra salvatge, en Vladimir coneix Dersu Uzala, un caçador nòmada que coneix el territori com el palmell de la mà i sap com afrontar les inclemències del temps. En Dersu ensenyarà a en Vladimir a respectar la natura i a conviure-hi en plena harmonia, una lliçó que difícilment oblidarà la resta de la seva vida. (FilmAffinity)

Llengües Rus i xinès, amb subtítols en espanyol