Fernando Pérez

Biografia 

Fernando Pérez Valdés (l'Havana, 19 novembre de 1944). Director de cinema i escriptor cubà, llicenciat en Llengua i Literatura Hispàniques a la Universitat de l'Havana. Els seus films Clandestinos, Madagascar i Suite Habana figuren entre els més rellevants del cinema cubà. Va merèixer, al costat de l'actriu Daysi Granados i l'editor Nelson Rodríguez, el Premi Nacional de Cinema el 2007. Actualment és el cineasta cubà més reconegut.

Filmografia

2018 Insumisa (postproducció)

 2016 Últimos días en La Habana

 2014 La pared de las palabras

 2010 José Martí: el ojo del canario

 2007 Madrigal

 2003 Suite Habana (documental)

 1998 La vida es silbar

1995 Madagascar

 1990 Hello Hemingway

 1987 Clandestinos

 1983 Omara (curt documental)

 1978 Siembro viento en mi ciudad (curt documental)

 1975 Cascos blancos (curt)

 1975 Crónica de la victoria (curt documental)

Premis

Festival Internacional de Cinema de Guadalajara 2017 Nominació Premi Maguey a millor llargmetratge

Premi José María Forqué 2018: Nominació a millor imatge llatinoamericana

Festival de Cinema Espanyol de Màlaga 2017: Guanyadora Biznaga d'Or a millor pel·lícula iberoamericana i Guanyadora Biznaga de Plata al Premi de l’Audiència i a millor actriu de repartiment

Cuba
Suïssa
2019
94 min
Secció de La Mostra: 

1819. Enrique Faber, metge cirurgià suís, arriba a Cuba per trobar el seu fill, segrestat per una de les seves ties. Davant les ruïnes d'un cafetar, comprova amb horror que tots dos han mort en una revolta d'esclaus. Establert a Baracoa, l’Enrique va comprenent gradualment la complexa i contradictòria societat cubana. Però tres anys després del seu matrimoni amb Juana de León, queda al descobert la seva veritable identitat: l’Enrique és en realitat una dona que s'ha vestit d'home per poder exercir la medicina. Enviada a la presó, l’Enriqueta Faber s'enfronta llavors al judici més escandalós de la història colonial cubana. (Sensacine.com)

Llengües Espanyol

Cuba
Espanya
2018
92 minuts

Al cor de l'Havana viu Miguel, un home de 45 anys que somia fugir a Nova York. Treballa com a rentaplats en un restaurant mentre espera un visat que mai arriba. Viu amb Diego, un home de la seva mateixa edat immòbil per la sida que allibera tota la seva energia des de l'estret jaç en què viu postrat. Miguel i Diego són com la nit i el dia, mentre que el primer es refugia en si mateix, el segon s'obre als altres. Només Diego coneix l'enigma de Miguel. Però quan finalment arriba una sorprenent visa, els protagonistes i els seus amics s'enfronten a una inusitada decisió. (Sensacine.com)

Versió original en espanyol