Khadar Ayderus Ahmed

Biografia 

Khadar Ayderus Ahmed va néixer el 10 de gener de 1981 a Mogadiscio, Somàlia. Als 16 anys es va traslladar a Finlàndia com a refugiat amb la seva família.

L'any 2008 va escriure el guió del curtmetratge Citizens en què també va treballar com a segon ajudant de direcció. Després, l’any 2014, va dirigir el seu primer curt, Me ei vietetä joulua, que va rebre l'aclamació de la crítica. Més tard va dirigir dos curtmetratges més, Yövaras (2017) i The Killing of Cahceravga (2018).

El 2021, Ahmed va dirigir la seva primera pel·lícula, Guled & Nasra, coneguda internacionalment com The Gravedigger's Wife (La mujer del enterrador). La pel·lícula es va estrenar el juliol de 2021 al Festival de Canes a la Setmana Internacional de la Crítica. Va rebre elogis de la crítica i es va projectar a molts festivals de cinema. Més tard, la pel·lícula va rebre dues nominacions al Festival de Canes pel Gran Premi de la Setmana de la Crítica i la Càmera d'Or. També va ser nominada al Grand-Prix Award de la Competició Internacional del Festival Internacional de Curtmetratges de Kíev. EL mateix any va tornar a ser nominada al premi Amplify Voices al Festival Internacional de Cinema de Toronto. La pel·lícula es va convertir en la primera presentada a l'Oscar a millor pel·lícula internacional per part de Somàlia.

Filmografia

2022 Zone B (sèrie de TV)

2021: The Gravedigger's Wife

2019: The Killing of Cahceravga (curtmetratge)

2017: Yövaras (curtmetratge)

2014: Me ei vietetä joulua (curtmetratge

Alemanya
Finlàndia
França
Qatar
Somàlia
2021
82 min
Secció de La Mostra: 

En Guled i la Nasra són una parella enamorada que viu als afores de la ciutat de Djibouti amb el seu fill adolescent, Mahad. Tanmateix, s'enfronten a moments difícils: la Nasra necessita urgentment una cirurgia costosa per tractar una malaltia renal crònica. En Guled ja treballa dur com a enterrador per arribar a fins de mes: com poden trobar els diners per salvar la Nasra i mantenir unida la família?

Llengües Somali, amb subtítols en espanyol