Ja tenim la programació completa de La Mostra de CineBaix 2018!

q_x-xxyxx
30/10/2018

Consulta tots els títols que formaran part de la 12a edició del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat. 

En un any de canvis, La Mostra continua sent fidel als seus orígens: les pel·lícules de la Mediterrània i el Llevant tornaran a ser el centre d'atenció aquest mes de novembre. Amb tres cicles anuals inaugurats en aquest 2018 (asiàtic al gener, llatinoamericà al març i africà al maig), la cita tradicional -i principal- del Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat tornarà a centrar-se en el món àrab, en la seva cultura i els seus nombrosos conflictes socials, territorials i polítics. Del 8 al 18 de novembre, les instal·lacions de CineBaix, el cinema de Sant Feliu de Llobregat, acolliran una programació on es reuneixen tant pel·lícules alabades a grans festivals com petites produccions locals. Aquesta 12a edició ve forta. 

Durant els 10 dies de festival es podran veure a La Mostra prop d'una trentena de pel·lícules. Entre elles es troben Se rokh (Trois visages), una pel·lícula que juga amb les fronteres de la ficció i el documental, obra de l'iranià Jafar Panahi, un dels noms més destacats del país i incansable activista que fa anys que lluita per poder seguir fent cinema tot i la repressió i la guerra. També amb elles destaca Capharnaüm, de la directora libanesa Nadine Labaki, que va sorprendre a Cannes per explicar la cruesa d'una història de misèria en mans d'un nen petit. 

A aquests tres títols de gran repercussió internacional s'uneixen una gran varietat d'històries. Com a estrenes a Espanya trobem: Yomeddine, de l'egipcià A.B. Shawky, un viatge de dos companys leprosos en cerca de la seva família; La decisión, de l'iraquià Mohamed Al Daradji, un tens relat al voltant d'un atac terrorista; The reports on Sarah and Saleem, del palestí Muayad Alayan, sobre una relació adúltera entre una israeliana i un palestí; Divine wind, de l'algerià Merzak Allouache, que explica l'emocionant relació entre un home i una dona que han de complir una perillosa missió; Los afortunados, de l'algeriana Sofia Djama, un retrat de l'Algèria de la posguerra; The Poetess, dels alemanys Stefanie BrockhausAndreas Wolff, un documental sobre la primera dona a aixecar la veu en un reality poètic; i My favourite fabric, de la siriana Gaya Jiji, que explica la història d'una jove que somia amb un futur millor.

D'estrenes exclusives a Catalunya, a més de les de Labaki i Panahi, s'uniran les produccions Nunca fuimos niños, de Mahmood Soliman, una història de supervivència d'una família durant els anys més convulsos de l'Egipte contemporani, i El viaje de Khadija, de Tarik El Idrissi, una pel·lícula que ja va triomfar al Cicle de Cinema Africà del passat mes de maig, on va guanyar el Premi del Públic amb la seva història real de reconciliació amb els orígens. 

La llista continua amb una sèrie de pel·lícules de les que anirem explicant més detalls pròximament: A man of integrity, de l'iranià Mohammad Rasoulof, un relat de corrupció que afectarà les vides de les familíes d'un poble; Viento del norte, del tunisià Walid Mattar, sobre la precarietat laboral a les fàbriques a Tunísia; La belle et la meute, de la tunisiana Kaouther Ben Hania, una història amb ecos de La Manada i la impunitat dels abusos sexuals; Rosas venenosas, de l'egipcià Fawzi Saleh, un retrat de la vida a un dels districtes més pobres i durs de la ciutat d'El Cairo; Razzia, del francès Nabil Ayouch, quatre personatges diferents en una història coral sobre la vida a Casablanca; i Ghost hunting, del palestí Raed Andoni, un documental sobre l'experiència d'expresidiaris palestins a presons israelianes. 

Entre totes aquestes produccions trobem un total de 15 països diferents, des d'Egipte al Líban, passant del Marroc, Palestina, Iran, Tunísia, Algèria, Iraq, Turquia o Síria.

En aquesta 12a edició de La Mostra s'han programat quatre pel·lícules catalanes que viatgen al món àrab per obrir-nos els ulls a diferents cultures i conflictes. Són Commander Arian, d'Alba Sotorra, una crònica de la lluita de les dones kurdes al nord de Síria, i de la revolució feminista al Kurdistan; Tunisia: Justice in transitionde Marc Almodovar, sobre les irregularitats que emanen de la Instància de la Veritat i la Dignitat (IVD) de Tunísia; El sol del nord, dirigit per Paula R. Ainsa i Adrià Olivares, que centra el seu retrat a Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia, que es troba immersa en la seva pròpia lluita per una vida digna; i Hayati (Mi vida) de Sofi Escudé i Liliana Torres, un documental que retrata la vida d'aquell refugiat sirià al qual una periodista hongaresa va posar la traveta, convertint-se en la vergonya de tot un continent. 

Pots llegir més informació sobre ells en un article que vam publicar fa unes setmanes. I, si encara vols saber més, no pateixis: els equips de les tres primeres pel·lícules estaran presents durant els dies de La Mostra per presentar les seves apassionants històries documentals. 

La resta de debats i cinefòrums s'anunciaran la setmana vinent, així com la resta de detalls del festival i la venda anticipada d'entrades. La celebració donarà el tret de sortida el proper dijous 8 de novembre. No et perdis totes les notícies al nostre web!