La Mostra rendeix homenatge a Nadine Labaki a la nova secció Focus
La cineasta libanesa inaugura La Mostra amb 'Cafarnaúm', però també tindrem l'oportunitat de fer un repàs a la seva filmografia.
Al cinema del món àrab escassegen les dones. És una situació que de mica en mica està canviant, gràcies a múltiples factors, des de la globalització i accés a la comunicació que ha permès internet i les xarxes socials (i que sense dubte haurà influenciat en l'educació, suports i inspiracions de les dones àrabs) fins al pes de la mateixa evolució social. I és que no en va les dones conformen la meitat d'una societat que encara es resisteix a donar-los veu. O, en aquest cas, a donar-los una càmera de vídeo. Cineastes com Haifaa Al-Mansour, una de les poques que ha fet el salt internacional (des del seu debut, La bicicleta verde -la primera pel·lícula d'Aràbia Saudita dirigida per una dona-, ha dirigit la recentment estrenada Mary Shelley amb Elle Fanning), i altres com la palestina Annemarie Jacir (Invitación de boda), l'egípcia Hala Elkoussy (Flor de cactus), la siriana Yasmin Fedda (Reinas de Siria) o la libanesa Eliane Raheb (Those who remain) demostren que les dones han arribat al cinema àrab per quedar-se.
També nascuda al Líban, Nadine Labaki és una de les grans cineastes d'aquest grup. Per això, i aprofitant l'estrena de la seva nova pel·lícula, la 12a edició de La Mostra Internacional del Baix Llobregat rendirà homenatge a la seva filmografia amb la projecció de les tres pel·lícules que, de moment, ens ha regalat com a directora. Ho farà en el marc d'una nova secció batejada com a Focus, i que té l'objectiu d'aprofundir als perfils d'importants cineastes de la cinematografia de la Mediterrània i el Llevant, espais als quals es dedica la cita central de La Mostra de CineBaix. Cafarnaúm és el més recent dels treballs de Labaki. Va competir per la Palma d'Or a la passada edició del Festival de Cannes, i arriba a Sant Feliu per inaugurar La Mostra el dijous 8 de novembre. Des d'aquesta història protagonitzada per les misèries dels dos nens protagonistes, víctimes injustes d'un país colpit per la guerra i la fam, abordarem els altres dos títols de Labaki.
El primer, que es projectarà dilluns 12 de novembre a les 19.30h, és Caramel (2007), que ja fa més de 10 anys va guanyar els premis del Públic i de la Joventut al Festival de Sant Sebastià. Protagonitzada per la pròpia cineasta, és un retrat de diverses dones de Beirut que hi han d'enfrontar-se amb la repressió sexual, la lesbianofòbia i la pressió per les expectatives familiars a una societat massa arcaica pels seus somnis i aspiracions, tant laborals com personals. Una pel·lícula que s'ha convertit en tot un clàssic feminista, i el seu debut com a realitzadora després de més d'una desena de films com a actriu.
El segon, que tindrà dues projeccions (dilluns 12 a les 19.30h i dijous 15 a les 10h), és ¿Y ahora adónde vamos? (2011), que va guanyar el premi a Millor Pel·lícula al Festival de Toronto, a més de participar en la competició Un certain regard de Cannes. Aquest segon llargmetratge narra la determinació sense fissures d'un grup de dones de totes les religions per protegir la seva família i el seu poble, que forma part de la guerra que pateix tot un país. Labaki torna a mostrar, un cop més, la determinació de les dones davant d'una situació d'extrema dificultat, i on la narració no s'oblida que el sentit de l'humor apareix fins i tot en la més terrible de les situacions.
El Focus dedicat a Nadine Labaki començarà amb La Mostra, que es celebra del 8 al 18 de novembre. ¡Més informació sobre la cineasta al diari del festival!