'Papicha', cap als Oscars mentre Algèria prohibeix que s'estreni
La pel·lícula de Mounia Meddour, que es projecta avui a La Mostra, està patint la censura al seu país.
El Festival de Cinema de la Mediterràni i el Llevant compta a la programació de la seva 13a edició amb algunes de les pel·lícules més comentades de l'any, i aquest és el cas de Papicha. Després d'estrenar-se a la secció Un certain regard del Festival de Cannes, el primer llargmetratge de Mounia Meddour va aconseguir classificar-se com a representant d'Algèria a la categoria de pel·lícula estrangera als Oscars 2020, convertint-se en la primera en tota la història del país africà. Tot i això, la seva participació en els prestigiosos premis nord-americans (que es celebren el pròxim 10 de febrer) podria estar condicionada per una situació terrible, que representa a més la situació insostenible de tot un poble: el govern algerià ha cancel·lat l'estrena del film de Meddour sense cap explicació, tot i comptar amb els permisos corresponents per la seva projecció a la seva terra natal. L'Acadèmia estatunidenca exigeix una mínima estrena en sales comercials per acceptar les sol·licituds als seus guardons, però finalment la mantindran a la cursa per les nominacions en vista de la situació excepcional que està vivint.
En una entrevista amb la revista Variety, la cineasta mostrava el seu disgust per la situació, i més tenint en compte que més de 2000 persones s'havien inscrit per assistir a les projeccions. Sense dubte, hi havia expectació per la pel·lícula. "Abans teníem 500 teatres a Algèria; ara només en queden sis", es queixava Meddour. "S'estrenen molt poques pel·lícules al país i els algerians estan desitjant més esdeveniments culturals", continuava la directora, que creu que la història que explica Papicha era especialment interessant per la població jove del seu país. El film segueix un grup de dones que es neguen a sotmetre's davant el fonamentalisme i rebutgen les limitacions vitals que estan imposant els grups islamistes radicals. I la seva manera de rebel·lar-se contra la situació és organitzar una passarel·la de moda per mostrar que no tenen por a mostrar els seus cossos i gaudir de la seva llibertat com dones.
Per Meddour, la cancel·lació reflecteix el clima polític del seu país, on fa temps que viuen amb protestes a favor d'una democràcia real (el moviment hirak, al qual l'equip de la pel·lícula dóna suport) que van provocar la destitució del president Abdelaziz Bouteflika i una posterior situació de violència on no només la cultura es troba en un estat d'indefensió i caos. “Les eleccions s’acosten el 12 de desembre i el futur del país està en joc, l’ambient és molt tens i inestable ara mateix”, declarava la directora, que espera que la pel·lícula viatgi arreu del món perquè "mostra a Algèria com rara vegada veiem representada a les pel·lícules, i també mostra dones fortes algerianes que van resistir l'opressió i van mantenir la seva feminitat malgrat la guerra civil".
Papicha es podrà veure a La Mostra de CineBaix aquest dissabte 9 de novembre a les 22h, i també el diumenge 17 a les 17h.