Xavier Artigas: "El cas de l'Idrissa Diallo ens va travessar per complet mentre fèiem 'Ciutat Morta'"
El director de 'Idrissa, crònica d'una mort qualsevol' protagonitzarà la cloenda de La Mostra el pròxim diumenge.
El Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant tancarà les portes de la seva 13a edició el pròxim 17 de novembre, i l'acomiadament estarà a l'altura d'una programació de deu dies que ha reunit 25 pel·lícules de 13 països diferents, apassionants cinefòrums amb cineastes i experts, i una participació encomiable als premis del públic i del Jurat Jove. Els guanyadors d'aquests guardons es donaran a conèixer aquest diumenge en la sessió de cloenda, on a més es projectarà Idrissa, crònica d'una mort qualsevol, la nova pel·lícula dels aclamats Xapo Ortega i Xavier Artigas. De fet, Artigas visitarà CineBaix per parlar amb els espectadors i espectadores sobre la realització d'aquest imprescindible documental sobre la mort d'un immigrant que va morir a Barcelona al gener de 2012 en unes condicions a les quals ningú hauria de ser sotmès. "El cas de l'Idrissa Diallo ens va travessar per complet mentre estàvem treballant en el documental Ciutat Morta", ens explica el co-director. "I no només a nosaltres, sinó que a molts activistes de Catalunya que estaven involucrats en la lluita antiracista", afegeix.
Presentat al Festival de Cine Europeo de Sevilla, aquesta pel·lícula neix amb l'objectiu d'investigar la seva mort, explorant els obstacles que es troben en el camí i retratant les conseqüències que genera més enllà de les nostres fronteres. La seva és una de les moltes vides truncades d'immigrants que venien a Espanya a la recerca d'un futur millor. No obstant això, la seva va provocar un moviment molt important a casa nostra. "La mort d'aquest jove guineà va marcar un abans i un després: és d'aquí que sorgeix el col·lectiu Tanquem els CIEs, i és amb ells que hem fet aquesta pel·lícula", declara Artigas, fent menció a la Campanya pel Tancament dels Centres d'Internament per Estrangers que, efectivament, va néixer després de l'escàndol d'aquesta mort amb els objectius de visibilitzar la situació dels immigrants i denunciar la vulneració dels drets humans fonamentals en aquests centres. "El títol de la pel·lícula ens parla de la crònica d'una mort qualsevol, i aquest és el punt de partida: el de la persona migrant anònima, com tantes que moren cada dia al Mediterrani", explica sobre el títol del film, on Ortega i ell han volgut "posar nom i cognom a la tragèdia, buscar la seva família, la seva fotografia, en definitiva, mostrar que hi ha persones darrere d'aquest drama, per tal de passar de l'anonimat a la persona concreta".
Posar cara a una tragèdia maltractada en els mitjans de comunicació esdevé una tasca imprescindible. Però, ha canviat la situació dels CIEs des de la mort de l'Idrissa? "En absolut", sentència categòricament el cineasta, el qual fins i tot assegura que la situació ha empitjorat des de 2012. "Hi ha més persones internes que mai i s'han accelerat els processos de deportacions, han seguit havent-hi morts, denúncies de maltractaments, vexacions... El CIE segueix sent un forat negre tot i els intents que hi ha hagut per tancar-lo", continua, evidenciant les dificultats dels activistes i els col·lectius antiracistes de combatre les estructures d'aquests centres d'internament. També de fer-se veure davant la població espanyola, que en les últimes eleccions han convertit en tercera força política a una formació declaradament xenòfoba com VOX.
Artigas sempre ha combinat les figures de cineasta i activista, com en Tajaral: Desmontando la impunidad en la frontera sud (2016), per aconseguir justícia social. Idrissa, crònica d'una mort qualsevol és una nova mostra d'aquesta postura ferma cap al setè art i la seva capacitat per visibilitzar conflictes que necessiten solucions immediates. "El cinema pot contribuir a fer-nos mirar les coses des d'altres perspectives", defensa. "Allò que fem no vol canviar la societat, ni explicar a ningú el que cal pensar, sinó emancipar-nos com a espectadors per tal que pensem el món que ens envolta des de nosaltres mateixos", afegeix, aclarint a més que la seva aposta "no només és ètica, sinó també estètica". Aquest diumenge 17 de novembre el tindrem a CineBaix després de la projecció del documental, a les 19h, per continuar ampliant aquestes temàtiques i fer una crida al públic per aconseguir la conscienciació sobre la situació dels immigrants, que, com el cas de l'Idrissa, ja no pot esperar més.