1982

Títol original 
1982

1982 - Teaser Trailer - A Film by Oualid Mouaness

Llengües Àrab i anglès, amb subtítols en català
ESTRENA A L'ESTAT ESPANYOL

Fitxa tabs

Sinopsi

Durant la invasió del Líban de 1982, un nen d’11 anys que estudia en un col·legi privat als afores de la ciutat de Beirut, tracta d'explicar a una companya de classe que està enamorat d'ella. Mentrestant, diferents professors exposen el seu punt de vista en relació amb la situació política que estan vivint, intentant emmascarar la seva por. (Filmaffinity)  

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema d’El Gouna 2019: nominada al Golden Star

Festival Internacional de Cinema de Toronto 2019: premi NETPAC

Crítica

2019.09.11 - El libanès Oualid Mouaness debuta amb un emotiu himne a la innocència d'un nen que es converteix en testimoni de la invasió de les tropes israelianes a Beirut durant el juny de 1982

L'últim dia d’escola és recordat generalment amb una certa alegria per l'eufòria que experimentàvem de nens davant l'arribada de les vacances d’estiu. No obstant això, l'última jornada escolar de l'any 1982 va ser una data tràgica per a tots els nens libanesos. Entre ells, el cineasta novell Oualid Mouaness, qui, als seus deu anys, va ser testimoni de la invasió de l'exèrcit israelià a la seva ciutat natal de Beirut. La seva emotiva òpera prima 1982, estrenada a la secció Discovery de la 44a edició del Festival de Toronto, és una crònica d'aquesta fàtica tarda de juny que va canviar la història del país, narrada des dels ulls d'un nen aliè als fets que s’estaven esdevenint .

El debut de Mouaness transcorre íntegrament durant aquest dia assenyalat. La pel·lícula està protagonitzada per un nen d'onze anys anomenat Wissam (Mohammad Dalli), que dona vida a un possible alter ego del cineasta en aquella època. Després de veure els tancs desfilar pels carrers i escoltar les primeres bombes impactant contra el terra, el petit Wissam quedarà tancat a la seva escola, al costat dels seus companys de classe, per ordre dels seus professors.

La gran proesa de 1982 és el traç d'una línia divisòria imaginària entre dos mons (l'adult i l'infantil): una frontera que separa els qui coneixen la veritat dels qui ignoren la gravetat dels fets, construïda pels adults per protegir els petits. D'una banda, el representant del món infantil és Wissam, mentre que la portaveu de l'univers de la gent gran li correspon a la professora de Wissam, extraordinàriament interpretada per la cineasta i actriu libanesa Nadine Labaki (Cafarnaüm], ¿Y ara adónde vamos?, Caramel).

Tot i l'essència política i antibèl·lica de 1982, el film no és cap thriller sobre el conflicte militar. Es tracta d'una emotiva ficció protagonitzada per un nen que decideix declarar el seu amor per la seva companya de classe en el pitjor moment possible. Així, Wissam aprofita la tancada escolar per revelar el seu secret més gran a la seva estimada Joanna (Gia Madi), en témer que les vacances d'estiu els separin. 1982 és un himne a la innocència de la infància, i defensa la seva imprevisible manifestació en el que va ser un dels episodis més dramàtics en la Història del Líban.

Carlota Moseguí – cineuropa.org

Sala: 
CineBaix Sala 4
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Oualid Mouaness
Fotografia 
Brian Rigney Hubbard
Intèrprets 
Nadine Labaki
Mohamad Dalli
Ghassan Maalouf
Aliya Khalidi
Rodrigue Sleiman
Gia Madi
Lelya Harkous
Said Serhan
Zeina Saab de Melero
Joseph Azoury
Durada 
100 min
País 
Estats Units
Líban
Noruega
Qatar
Gènere 
Ficció
Música 
Nadim Mishlawi
Secció de La Mostra