THE DOGS DIDN'T SLEEP LAST NIGHT

Títol original 
SAG-HA DISHAB NA-KHABIDAND

The Dogs Didn't Sleep Last Night - Official Trailer(2020) سگها دیشب نخوابیدند

Llengües Persa afgà i anglès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

En una zona remota de l'Afganistan, les històries de la vida d'una jove pastoreta, un nen atrapaocells i un professor de dol s'entrellacen per les ferides de guerra que encara sagnen. (imdb.com)

Premis i seleccions

1 premi i 2 nominacions:

- Fajr Film Festival 2021: premi Intereligions a la millor pel·lícula


- Popoli e Religioni Terni Film Festival 2021: nominat al premi del Jurat a la millor pel·lícula


- Festival Internacional de Cinema de São Paulo 2021: nominat a millor pel·lícula en la competició de nous directors

Crítica

El so de la guerra

Una narració coral, una tragèdia que la uneix i un context convuls que té ressò en la realitat actual. Aquests són alguns dels elements que li serveixen al director Ramin Rasouli per compondre el seu sorprenent film The dogs didn’t sleep last night, l’última proposta iraniana presentada al Festival de Cinema Asiàtic d’enguany.

Amb una excel·lent capacitat de síntesi, Rasouli en té prou amb 90 minuts per presentar els seus tres protagonistes, tots tres víctimes d’una greu ferida encara oberta i difícil de curar. Arran de l’incendi en una escola plena d’infants, una pastora, un caçador d’aus i la professora s’aventuren a fer un viatge emocional a la recerca d’una justícia introbable en una zona remota de l’Afganistan, on la presència de talibans impedeix fer una vida normal. Amb l’ocupació de l’Afganistan d’aquest estiu encara en la memòria, la cinta ens posiciona enfront de la constant inquietud d’un conflicte que sembla no tenir fi ni objectiu.

En aquest exercici de síntesi, però, els elements de l’expressivitat fílmica es mantenen palpables al llarg de la cinta. Amb uns diàlegs breus i subtils, descobrim el passat, el present, les pors i els temors dels tres personatges, que ens dibuixen l’escenari d’infortuni que viuen. Els silencis es veuen traspassats pel so d’un paisatge agitat impregnat de trets, avions i crits d’agonia que ens transmeten la inseguretat en què viu immers el poble. Acostumats a aquests sons, els personatges intenten mantenir una normalitat aparent davant la constant vigilància que pateixen i que alimenta la seva angoixa.

Les tres històries mantenen una estructura paral·lela. El muntatge té l’encert de no caure en una monotonia narrativa en cap de les propostes, sempre sorprenents. En definitiva, la cinta suposa un descobriment en una edició del festival on s’ha apostat per la inclusió de cinema iranià, que ha comptat amb més de deu títols, i que Rasouli tanca de manera espectacular esbravant les pors de tot un poble.

Naila Fernández Egea – nuvol.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dissabte 5 nov. - 16.45
divendres 11 nov. - 16.30
Sala: 
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Ramin Rasouli
Fotografia 
Hossein Safar
Intèrprets 
Atefeh Amini
Negin Parsa
Amir Hossein Sadeghi...
Durada 
91 min
País 
Afganistan
Gènere 
Ficció
Música 
Shekib Mosadeq
Secció de La Mostra