Quan parlem de la cuina índia, immediatament pensem en aquests plats si més no abundants, que atrauen per les seves aromes especiades i captiven pel seu colorit. No obstant això, darrere de cadascun d'ells hi ha una feina laboriosa efectuada majoritàriament -per no dir en la seva totalitat- per dones.
El director Jeo Baby es reapropia de l'expressió “la gran cuina índia” per parlar d'una realitat que afecta milions de dones a l'Índia –i no només a l'Índia–. Per això els protagonistes de la seva pel·lícula no tenen nom. The great indian kitchen explica la història d'una dona acabada de casar (Nimisha Sajayan) el matrimoni concertat de la qual la introdueix en una família religiosa que segueix costums ultraconservadors i en com la seva vida passa a estar al servei dels homes de la casa.
Llevar-se, cuinar, parar taula, servir el menjar als homes, netejar la cuina, tornar a cuinar, servir el menjar, netejar i ficar-se al llit. Llevar-se, cuinar, parar taula, servir el menjar als homes, netejar la cuina, tornar a cuinar, servir el menjar, netejar, ficar-se al llit… I així van passant les hores i succeint-se els dies. Baby aconsegueix captar aquesta angoixa, aquest esgotament físic i mental que converteixen les quatre parets de la cuina en una presó.
Gisela Giralt – 35milimetros.es