HÉLIOPOLIS / HALIYUBULIS

Bande Annonce Officielle du Film HELIOPOLIS "الإعلان الرسمي لفيلم "هيليوبوليس

Llengües Àrab i francès, amb subtítols en català

Fitxa tabs

Sinopsi

A la ciutat de Guelma, que a l'antiguitat es va anomenar Heliòpolis, la vida quotidiana d'una família algeriana segueix el seu curs habitual. Però el 8 de maig de 1945, dia en què es va anunciar la fi de la Segona Guerra Mundial, es van dur a terme manifestacions del poble algerià contra el poder colonial francès i per la independència del país, que van ser reprimides sagnantment per l'exèrcit francès. L'esdeveniment va passar a la història com la massacre de Sétif i Guelma. (FilmAffinity)

Premis i seleccions

Seleccionada per Algèria al Millor Llargmetratge Internacional en els Premis Oscar 2020.

Crítica

“Héliopolis” explora les dues cares d'un capítol molt dolorós de la història d'Algèria

El director algerià Djaffar Gacem es va esforçar per evitar un enfocament "nosaltres som les víctimes, ells són els dolents" de la brutal massacre posterior a la Segona Guerra Mundial a Algèria

L'algerià Djaffar Gacem, director i productor del drama Héliopolis, va dir que tant els historiadors francesos com algerians han aportat les seves perspectives a la història de l'Algèria colonial, i això inclou la massacre de Sétif i Guelma el 8 de maig de 1945, el dia que es va anunciar el final de la Segona Guerra Mundial. L'esdeveniment va provocar manifestacions d'algerians contra el poder colonial francès i va provocar una sagnant massacre als carrers de les ciutats i regions algerianes.

La pel·lícula acaba amb una declaració de tristes estadístiques de la vida real: la massacre va provocar la mort de 45.000 musulmans algerians, tot i que l'estadística oficial donada per França només era de 1.020.

Fins i tot tenint en compte aquestes xifres sorprenents, en un panel moderat per Sharon Waxman de TheWrap Gacem va dir que per a ell era important mostrar una mirada imparcial a l'horrible conflicte. Per als espectadors occidentals, va dir: "Volia poder exportar una part d'aquesta història sense prendre partit per cap dels dos bàndols, sense haver de dir que ‘nosaltres som les víctimes i ells són els dolents’", va explicar.

A través de la traductora Akha-Hanna Agrane, Gacem va afegir que estava més interessat a desconstruir el conflicte com a forma d'explicar les complexitats culturals que van conduir a la guerra d'Algèria de 1954-62 i, finalment, a la independència d'Algèria de França. Aquesta complexitat es posa en primer pla en la saga d'una família adinerada algeriana propietària d'una granja a la ciutat d'Héliopolis, prop d'Alger. La família es fractura de manera irrevocable quan un fill s'uneix a la rebel·lió algeriana, fent esclatar la bombolla complaent del patriarca Mokdad (Aziz Boukeron).

L'actor Aziz Boukeron, també present al panel, va dir que buscava fer sortir la lluita interna del seu personatge, que se sent còmode assumint la cultura dels francesos fins que s'arrisca a perdre la seva família en el procés. "Veiem que no és la mateixa persona que era el seu pare, un comandant", va dir Boukeron. "[Mokdad] va heretar la terra d'ell, i el seu pare la va heretar del seu avi. I he de dir que el meu personatge és una mica enigmàtic".

Al panel també hi havia l'actriu Souhila Mallem, que interpreta la filla de Mokdad. "Ella s’estima molt el seu pare i també el seu germà. I no era realment conscient del que estava passant, de les tensions que hi havia", va dir Mallem sobre el seu personatge. "Però amb el temps... i les desigualtats que van patir els algerians, es va fer més madura".

Diane Haithman – thewrap.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dissabte 19 nov. - 16.45
diumenge 20 nov. - 19.00
Sala: 
Sala 4
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Djaffar Gacem
Salah-Eddine Chihani
Kahina Mohamed-Oussaid
Intèrprets 
Alexis Rangheard
Jacques Serres
Cesar Duminil
Souhila Mallem
Mehdi Ramdani
Mourad Oudjit
Fodil Assooull
Nacereddine Daoudi
Aziz Boukrouni
Durada 
116 min
País 
Algèria
Gènere 
Ficció
Música 
Armand Amar
Secció de La Mostra